Femtolasik

De Femtolasik (ook wel Femtosecond, Intralase of Intralasik) behandeling is een modernere versie van de Lasik behandeling. Bij Femtolasik wordt er niet in uw oog gesneden met een mesje, maar wordt de incisie gemaakt middels een computergestuurde laser. Hierdoor kan hogere precisie worden geboden en wordt de kans op complicaties geminimaliseerd.

Nadat de incisie gemaakt is wordt er een kleine hoeveelheid hoornvliesweefsel verdampt (ook weer middels een laserstraal) om de gewenste correctie te verkrijgen. Femtolasik kan ook gebruikt worden voor een monovisie ooglaser behandeling.

Femtolasik staat ook bekend onder de namen IntraLasik Femtosecond,  IntraLasik en Intralase.

Bekijk hieronder een korte animatie van een Femtolasik behandeling:

Hoe ziet een behandeling eruit?

Omdat de behandeling feitelijk een Lasik behandeling is waarbij het chirurgisch mesje is vervangen door een laser verloopt een Femtolasik behandeling grotendeels hetzelfde als een Lasik behandeling. Het oog wordt voor de behandeling schoongemaakt en gefixeerd.

FemtolasikHierna wordt het flapje gemaakt. De incisie voor het flapje wordt gemaakt met een femtolaser die ultrakorte lichtpulsen geeft met hoge energie. Het flapje wordt losgemaakt door duizenden van deze lichtpulsen naast elkaar te plaatsen. Hierna wordt het flapje omgevouwen, waarna met een zogenaamde excimer laser de aanpassingen aan het oogweefsel worden gemaakt.

Hierna wordt de flap terug gevouwen. Het flapje hecht zich vanzelf weer aan het oog.

Kort na de operatie is het zicht nog wazig, dit is doorgaans binnen een dag verholpen.

De voordelen van Femtolasik

  • Doordat het flapje op het hoornvlies wordt gemaakt met een computer gestuurde laser is de precisie van een Femtolasik behandeling hoger dan van een Lasik behandeling
  • Door de hogere precisie is de behandeling beter voorspelbaar dan Lasik
  • Hierdoor mogelijk beter resultaat wat gezichtsscherpte betreft

Mogelijke complicaties bij Femtolasik

  • Sommige patiënten ervaren na de behandeling last van overgevoeligheid voor licht
  • Doordat er net als bij Lasik een flapje wordt gemaakt kunnen er complicaties optreden met de genezing hiervan

Lees ook: ‘Risico’s en complicaties ooglaseren‘.