Lasik

Lasik is een veelgebruikte behandelmethode voor ooglaser operaties, de Lasik methode wordt sinds 1992 gebruikt. Lasik staat voor laser-assisted in situ keratomileusis. Bij een Lasik-behandeling wordt de vorm van het hoornvlies met een laser zodanig bijgewerkt dat het oog weer een scherpe afbeelding op het netvlies kan projecteren.

Lasik

Schematische weergave van de onderdelen van het oog.

Hoe ziet een Lasik behandeling eruit?

Een Lasik behandeling duurt 10 à 15 minuten, onder plaatselijke verdoving. De verdoving wordt toegediend via oogdruppels met hierin een analgeticum dat de buitenste laag van het oog verdoofd.

Het oog wordt schoongemaakt en opengehouden met een speculum. Om het oog op zijn plek te houden moet de patiënt blijven kijken naar een rood lichtje (dit is niet de laser) en er wordt een ring op het oog geplaatst (de ring zuigt zich vast) om de positie van het oog te stabiliseren.

Met een speciaal mesje (een microkeratoom) wordt een laagje van het hoornvlies losgesneden zodat er een flapje ontstaat. Het flapje wordt omgevouwen zodat het onderliggende weefsel vrij komt te liggen. Vervolgens wordt dit weefsel met de laser beschenen op de plekken waar weefsel verwijderd moet worden. De patiënt voelt hier niets van, maar er kan enige schroeilucht ontstaan. Nadat de nodige aanpassingen aan de vorm van het weefsel zijn gedaan wordt het flapje weer dichtgevouwen. Het flapje hecht snel uit zichzelf aan de oogbal, hier zijn geen hechtingen voor nodig.

Bekijk deze korte (Engelstalige) animatie om te zien hoe een Lasik behandeling in zijn werk gaat:

Na de Lasik behandeling duurt het enkele dagen voordat het oog hersteld is. Het wordt aangeraden om drie dagen na de behandeling niet te sporten, voor sporten waarbij veel fysiek contact is wordt langer geadviseerd. Zwembaden e.d. moeten tot twee weken na de Lasik behandeling vermeden worden. Als de verdoving is uitgewerkt na de behandeling kan het oog een beetje branderig aanvoelen, de oogarts kan hiervoor een pijnstiller meegeven want er mag niet in het oog gewreven worden.

Na de operatie is het zicht waarschijnlijk nog troebel, dit moet de volgende dag al een stuk beter zijn.

Wie komt er in aanmerking voor een Lasik behandeling?

Voordat er een behandeling wordt uitgevoerd zal de oogarts onderzoeken of u geschikt bent voor de Lasik behandeling. Hierbij wordt onder meer naar de volgende punten gekeken:

  • U bent minimaal 18 jaar oud (in sommige gevallen 21 jaar)
  • U bent niet zwanger en geeft geen borstvoeding
  • U gebruikt geen medicijnen met een contra indicatie
  • Uw oogafwijking is stabiel

Zie ook:  “Zijn mijn ogen geschikt voor een laserbehandeling?“.

Welke oogafwijkingen kunnen worden behandeld met Lasik?

De volgende condities kunnen worden behandeld met een Lasik behandeling:

  • Bijziendheid (myopia)
  • Verziendheid (hypermetropia)
  • Cilindrische afwijking (astigmatisme)

Zie ook: “Welke afwijkingen kunnen behandeld worden met refractiechirurgie?“.

Wat zijn de risico’s van een Lasik behandeling?

Zoals bij elke operatie bestaat er een risico dat de operatie niet naar wens verloopt en er een ongewenst eindresultaat wordt behaald. Dit kan variëren van een minder goed dan verwacht zicht tot een achteruitgang van zicht. Ook al gaan de meeste behandelingen goed als ze worden uitgevoerd volgens de richtlijnen, toch is het belangrijk dat u kennis neemt van de mogelijke complicaties zodat u een weloverwogen afweging kunt maken.

Zie voor meer informatie over de risico’s van (Lasik) ooglaseren: “Risico’s en complicaties ooglaseren“.