Monovisie Ooglaseren: Alternatief voor leesbril bij ouderdomsverziendheid

Na het 40ste levensjaar gaat het vermogen van het oog om scherp te stellen voor objecten dichtbij langzaam achteruit. Dit wordt ouderdomsverziendheid (presbyopie) genoemd en het is veelal de reden dat men een leesbril moet aanmeten. Het doel van een monovisie laserbehandeling is dat u zowel veraf als dichtbij scherp kunt zien zonder bril.

Bij een monovisie behandeling wordt één oog (indien nodig) behandeld voor veraf scherp zien en het andere oog voor dichtbij. Deze techniek wordt al langer toegepast bij lenzen en sinds enige tijd ook bij ooglaseren.

Afwegingen die u moet maken bij monovisie ooglaseren

Normaalgesproken is het doel van een laserbehandeling het behalen van 100% zicht. Bij een monovisie behandeling wordt ervoor gekozen om zowel dichtbij als veraf scherp te kunnen zien, maar dit gaat ten koste van de kwaliteit van uw uiteindelijke zicht. Doordat uw ene oog dichtbij scherp ziet en het andere veraf werken uw ogen niet meer samen om een beeld te vormen. (Uw hersenen kiezen voor het beeld uit het oog dat het meest geschikt is voor de afstand waarop u kijkt). U zult minder goed diepte waarnemen en het kan zijn dat u bij weinig licht of werk waarbij optimaal zicht vereist is alsnog een bril of lenzen zult moeten dragen waarbij beide ogen voor dichtbij of veraf worden scherpgesteld. Denk hierbij aan ’s nachts auto rijden of gedurende langere tijd ‘priegelwerk’ uitvoeren. Ook als u veel beeldscherm werk verricht kan een leesbril een betere oplossing zijn.

Uw hersenen moeten wennen aan het wisselen tussen uw ogen voor dichtbij of veraf, dit kan enige tijd duren en sommige mensen wennen hier nooit aan. Het is daarom verstandig om vooraf een tijdje monovisie lenzen uit te proberen om te zien of dit bevalt.

Verder is het van belang om te weten wat de te verwachten ontwikkeling van uw ouderdomsverziendheid is. Als uw oogarts vermoedt dat dit nog flink kan toenemen dan kan het zijn dat uw behandeling na enige tijd niet meer afdoende is en u alsnog een bril of lenzen zult moeten dragen.

Voordelen van monovisie ooglaseren

 • U kunt na een succesvolle monovisie behandeling zowel veraf als dichtbij zonder bril zien.

Nadelen van monovisie ooglaseren

 • Monovisie is een compromis: het resultaat is daardoor een zicht dat minder scherp is dan wanneer beide ogen alles scherp zien.
 • Het contrast van uw zicht wordt minder.
 • Er is een redelijke kans dat uw ogen nog verder achteruitgaan met de tijd, zodat een herhalingsbehandeling noodzakelijk is.

Voor wie is een monovisie behandeling geschikt?

 • Een kleinere afwijking (+1.25 tot +2.00 dpt) is beter te behandelen met een monovisie behandeling dan een hogere afwijking.
 • U heeft een tijdje monovisie contactlenzen gedragen en hier geen hinder van ondervonden.
 • U heeft een beroep waarbij u vaak wisselt tussen veraf en dichtbij kijken.
 • Uw ogen zijn stabiel, d.w.z. de verwachting is dat er geen grote veranderingen in de afwijking meer zullen ontstaan.

Voor wie is een monovisie behandeling niet geschikt?

 • U heeft een lui oog (amblyopie).
 • Uw werk of hobbies vereisen volledig scherp zicht (veraf of dichtbij).
 • U zit veel op de weg. 80% van de mensen met een monovisie behandeling meldt problemen met het zicht te hebben tijdens rijden in duisternis.
 • U bent piloot.
 • U kunt niet wennen aan het kijken met monovisie lenzen.