FAQ – Meest gestelde vragen over ogen laseren – Behandelstappen

Hoe gaat een laserbehandeling in zijn werk?

Voorafgaand aan de behandeling wordt het oog en de omliggende huid steriel afgedekt. Met speciale oogdruppels wordt het oog verdoofd. Daarna wordt een stukje van het hoornvlies verwijderd met een laser of medisch instrument – afhankelijk van de behandelmethode. Het onderliggende hoornvliesweefsel wordt dan op de juiste sterkte gebracht met een laser, waarna het verwijderde flapje wordt teruggeplaatst.

Voel ik iets van de behandeling?

Omdat de behandeling wordt uitgevoerd bij plaatselijke verdoving, voelt u er niets van. Er wordt hooguit een lichte en pijnloze druk op het oog gevoeld. Na de behandeling kan er gedurende enkele dagen of weken een gevoel van irritatie zijn.

Hoe lang duurt een ooglaserbehandeling?

Meestal zo’n 5 tot 15 minuten per oog. De exacte duur hangt af van de behandelmethode (zoals Trans PRK, Femtolasik of Lasek) en ook van de oogkliniek.

Welk vooronderzoek wordt gedaan bij een ooglaserbehandeling?

Tot het standaard vooronderzoek bij een laserbehandeling behoren een uitgebreide intake en eyescan. Doel hiervan is om zowel uw wensen in kaart te brengen als vaststellen welke behandeloptie voor u het meest geschikt is.

Wanneer mag ik weer autorijden na een laserbehandeling?

U mag weer autorijden nadat de voorgeschreven herstelperiode voorbij is en u geen klachten meer ervaart. De directe herstelperiode na een ooglaserbehandeling duurt meestal enkele dagen tot maximaal twee weken. De exacte duur is afhankelijk van de behandeling. In deze periode is het niet verstandig om auto te rijden.

Hoe lang na een behandeling merk ik resultaat?

In principe duurt het enkele uren of dagen voordat u duidelijk verbetering merkt van uw zicht. De eindsituatie wordt binnen enkele weken tot maximaal 3 maanden na de laserbehandeling bereikt. Tot die tijd kan het dus voorkomen dat u nog steeds geen optimaal zicht heeft.