FAQ – Meest gestelde vragen over ogen laseren – Algemeen

Wat houdt ooglaseren precies in?

Ogen laseren is een chirurgische ingreep onder plaatselijke verdoving met als doel het permanent verbeteren van het zicht. Wie de behandeling ondergaat heeft daarna in principe geen bril of contactlenzen meer nodig.

Worden ogen door een arts gelaserd?

Een ooglaserbehandeling is een chirurgische ingreep die door een arts wordt uitgevoerd. Dat betekent niet dat elke arts gekwalificeerd is voor deze behandeling. Laserbehandelingen dienen te worden uitgevoerd door een gespecialiseerde en NOG-geregistreerde arts.

Is het resultaat van een laserbehandeling permanent?

Ja. Bij volwassenen groeit het oog niet meer en dus verandert de vorm ervan ook niet meer. Dit betekent dat een laserbehandeling een blijvend resultaat heeft.

Is ogen laseren soms medisch noodzakelijk?

Dat kan, maar is bijzonder zeldzaam. De voorwaarde hiervoor is dat er een verschil van tenminste vier dioptrieën (sterke) tussen beide ogen is en er sprake is van intolerantie voor contactlenzen.

Hoe vaak moet de behandeling herhaald worden?

Bij vrijwel iedere ooglaserbehandeling is één behandeling per oog in principe voldoende. Bij zeldzame complicaties is soms een tweede behandeling nodig voor hetzelfde oog.

Hoe lang bestaat ogen laseren?

Laserbehandelingen met een échte laser worden in Nederland sinds de jaren 80 uitgevoerd. Behandelingen met lensimplantaten werden zo’n 10 jaar daarvoor al uitgevoerd.

Is een laserbehandeling beter dan lensimplantatie?

Nee, in principe niet. Een laserbehandeling heeft het voordeel dat deze altijd permanent is en er geen kunstlens in het oog geplaatst wordt. De keuze voor een lensimplantaat wordt gemaakt op basis van de afwijking van het oog (dioptrieën). Bij zeer hoge dioptrieën is een lensimplantatie vaak de enige behandeloptie.

Bij welke sterkte of afwijking kan een laserbehandeling?

Er zijn verschillende soorten ooglaserbehandeling en per methode verschilt het bereik in dioptrieën (afwijking van de ogen). In zijn algemeenheid kan een laserbehandeling correcties doen bij afwijkingen tot +5,00 en -8,00 en bij cilindrische afwijkingen tot 6,00. Wanneer er hogere correcties nodig zijn, biedt een lensimplantaat vaak uitkomst.

Welke ooglaserbehandelingen zijn er?

Er zijn diverse soorten laserbehandelingen. Voorbeelden daarvan zijn Lasik, PRK, Trans PRK, Lasek en Smile RElex. Elk met zijn eigen voordelen en toepassingen. Bij een intake in een oogkliniek wordt gekeken welke methode voor u het meest geschikt is.

Waarop letten bij een laserbehandeling?

Een goede oogkliniek neemt de tijd om u goed te informeren over de behandelmogelijkheden, kosten en gevolgen van een behandeling. Er wordt meestal een behandeladvies gegeven, maar u heeft de mogelijkheid om zelf aan te geven waar uw voorkeur ligt.