Waar moet u op letten bij het kiezen van een ooglaserkliniek?

Iedereen die zijn ogen wil laten laseren wil dit doen in de beste oogkliniek. Maar hoe kiest u nou de juiste ooglaserkliniek? Op deze pagina vindt u een aantal tips die u helpen om de juiste vragen te stellen bij het maken van uw keuze.

Waar moet u op letten?

Voorlichting

Uw eerste contact met een ooglaserkliniek is waarschijnlijk de website of de brochure waarin de kliniek zich voorstelt. Deze communicatiemiddelen geven u een indicatie over het soort kliniek waarmee u te maken heeft. Een goede kliniek geeft gedegen informatie in haar voorlichtingsmateriaal en is niet enkel gericht op het verkopen van een laserbehandeling.

 • Komt de informatie degelijk of commercieel over?
 • Wordt u gewezen op mogelijke risico’s en bijwerkingen van een laserbehandeling?
 • Krijgt u informatie over de gebruikte laser en het onderhoud hiervan?
 • Worden er keurmerken vermeld in het informatiemateriaal zoals een ZKN keurmerk of ISO-certificatie?

Veel klinieken houden informatie bijeenkomsten die u vrijblijvend kunt bezoeken. Dit is een goede manier om kennis te maken met de kliniek en uw vragen te stellen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten wat er inbegrepen is in de prijs, dit kan verschillen van kliniek tot kliniek, hoe het vooronderzoek in zijn werk gaat en welke voorzorgsmaatregelen de kliniek heeft getroffen voor het geval er iets mis gaat tijdens uw behandeling.

Vooronderzoek

Aan een ooglaserbehandeling gaat gedegen vooronderzoek vooraf om te bepalen of uw ogen geschikt zijn voor een laserbehandeling. Aan de hand van de uitslagen van het vooronderzoek bespreekt de behandelend arts met u de mogelijkheden en de te verwachten uitkomst. Ook zal een goede oogarts u op eventuele risico’s wijzen. Het is belangrijk dat u deze informatie van de behandelend arts krijgt, teken geen behandel overeenkomst zonder dat u de arts zelf heeft gesproken.

De behandelend arts

Let erop dat uw behandelend arts een BIG-registratie heeft. Het BIG-register geeft informatie over de bevoegdheden van zorgverleners die in Nederland werkzaam zijn. U kunt zelf opzoeken of uw arts geregistreerd staat: www.bigregister.nl. Daarnaast kunt u kijken of uw arts een NOG keurmerk heeft en een certificatie voor de gebruikte appartuur.

Vraag ook naar de ervaring die uw behandelend arts heeft. De ervaring van de behandelend arts is van invloed op het resultaat van de laserbehandeling.

 • Vraag naar de algehele ervaring.
 • Vraag naar de ervaring met het type behandeling dat u zult ondergaan.
 • Vraag naar de ervaring met de gebruikte apparatuur.

Een goede arts zal zijn resultaten bijhouden, vraag of u deze resultaten mag inzien. De reactie van de arts hierop, zowel positief als negatief, geeft u informatie over zijn of haar handelen.

Kwaliteit operatiekamer en ooglaser

Voor de operatiekamer zouden dezelfde normen moeten worden gehanteerd zoals gangbaar in een ziekenhuis. De gebruikte materialen moeten steriel zijn om infecties te voorkomen. Vraag bij uw oriëntatie naar de gebruikte procedures hiervoor. Ook de kwaliteit van de laser is van belang. U kunt de operatie het beste met een zo nieuw mogelijke laser laten uitvoeren. De resultaten van oudere lasers zijn minder goed. Kijk of de ooglaserkliniek informatie geeft over de leeftijd en onderhoudsstatus van de gebruikte laser en vraag hier anders naar. De fabrikanten van de lasers voeren meestal ook het onderhoud uit en geven hiervoor certificaten uit.

{loadposition position-10}

Keurmerken

Kijk welke keurmerken arts en kliniek hebben:

Nazorg

Een belangrijk onderdeel van een laserbehandeling is de nazorg. Informeer vooraf goed hoe dit bij de kliniek van uw keuze is geregeld.

 • Wie verzorgt de nazorg? Is dit de behandelend arts zelf, of is dit iemand anders en wat zijn dan de kwalificaties van deze persoon.
 • Hoeveel nacontroles krijgt u? Vaak zijn dit er 5 a 6 verspreid over een jaar.
 • Wat krijgt u mee na de behandeling? Denk aan oogdruppels en een beschermbril voor de nacht.
 • Is de arts 24 uur per dag bereikbaar voor het geval er na de behandeling complicaties optreden?
 • Geeft de kliniek informatie over uw behandeling door aan uw huisarts?

Deze punten zijn ook zeer belangrijk mocht u een laserbehandeling in het buitenland laten uitvoeren, u zit dat met afstand en reistijd. Let er in dat geval op of uw kliniek een overeenkomst heeft gesloten met Nederlandse behandelcentra voor de nacontrole.

Ga na of de kliniek garantie biedt op de door haar uitgevoerde behandeling. Bij ruim 1 op de 10 ooglaser behandelingen is een tweede behandeling noodzakelijk door over- of ondercorrectie. Het risico hierop neemt toe bij behandelingen van grote oogafwijkingen. Een garantietermijn van twee jaar is gangbaar.

Ooglaser ervaringen

Naast alle bovenstaande punten doet u er ook goed aan om onderzoek te doen naar ooglaser ervaringen die anderen hebben gehad met de kliniek van uw keuze. Kijk bijvoorbeeld eens op www.ooglasertrefpunt.nl, www.ooglaservergelijking.nl of de site van het Vara programma Kassa voor ervaringen en verhalen van mensen die een ooglaserbehandeling hebben laten uitvoeren.

Vraag eens in uw omgeving of er mensen zijn die hun ogen hebben laten laseren of vraag uw huisarts naar informatie.