skip to Main Content

10 dingen die u niet wist over ooglaserbehandelingen

10 Dingen Die U Niet Wist Over Ooglaseren
Laser oogchirurgie bestaat al meer dan twee decennia – u kent waarschijnlijk iemand die een ooglaserprocedure heeft ondergaan. Misschien bent u een van de miljoenen mensen over de hele wereld die een correctieprocedure voor laservisie heeft ondergaan en nu leeft u leven zonder bril of contactlenzen. Of u leest dit omdat u ogen laseren overweegt. Het lijdt geen twijfel dat een oogzicht correctie een levensveranderende procedure is, maar er zijn veel mythen (en vragen) rond de procedure.

Hier zijn tien dingen die u misschien niet weet over de behandeling

  1. Laserzicht correctie bestaat al sinds de jaren 1930. Vóór de lasertechnologie was er een procedure genaamd ‘radiale keratotomie’. De chirurg zou een scalpel (en hopelijk een vaste hand) gebruiken om incisies te maken op het hoornvlies (het oppervlak van het oog), ongeveer zoals het patroon dat word gecreëerd bij het snijden van een pizza. Dit klinkt misschien wat eng, maar het was een meestal succesvolle procedure die het de chirurg mogelijk maakte om het hoornvlies opnieuw in te stellen (wat noodzakelijk is voor correctie van het zicht) door het in het midden af ​​te vlakken en te hervormen.
  2. Ooglaser technologie werd in eerste instantie niet gebruikt voor oogchirurgie. In 1980 maakte een IBM-wetenschapper microscopische circuits in microchips met een excimeerlaser. Om de een of andere reden kwam het bij hem op dat het ook organisch weefsel nauwkeurig kon snijden zonder het omliggende weefsel te beschadigen. En gelukkig had hij gelijk.
  3. Laserzicht correctie werd meer dan dertig jaar geleden voor het eerst uitgevoerd. In 1985 werd de eerste procedure uitgevoerd op een menselijke patiënt in Dresden, Duitsland. Deze procedure (PRK, ook bekend als ASLA of LASEK) werd echter jarenlang nog niet op grote schaal toegepast.
  4. Tegenwoordig is er meer dan één type laserzicht correctieprocedure. Drie om exact te zijn: PRK (LASEK), LASIK en een nieuwe procedure genaamd SMILE®. Klinieken voeren ooglaserprocedures uit met verschillende namen voor marketingdoeleinden, maar ze vallen allemaal onder een van deze categorieën.
  5. De meeste mensen kunnen de volgende dag legaal autorijden. Degenen die LASIK hebben gehad, ontdekken meestal tijdens hun vervolgconsult dat hun visie hetzelfde (of beter) is dan het wettelijke minimum voor autorijden. Herstellen van PRK of SMILE kan iets langer duren, maar uiteindelijk zal het resultaat hetzelfde zijn.
  6. Ja, laserzicht correctie kan astigmatisme behandelen. Het is niet alleen voor mensen die verziend zijn of bijziend – een behandeling kan astigmatisme alleen of samen met een correctie voor ver – of bijziendheid behandelen.
  7. IJdelheid is niet de meest populaire reden voor het ondergaan van een ooglaserbehandeling. De redenen hiervoor zijn meestal praktisch: professionals zoals sportmensen, chef-koks of IT’ers ondergaan vaker een behandeling om hen te helpen beter te presteren. Nieuwe ouders ontdekken ook dat het proberen om hun bril om 3 uur ’s nachts te vinden, hen op weg helpt om te kiezen voor een behandeling.
  8. Op de lange termijn is een laserbehandeling niet zo duur als de meeste mensen denken. Tel de bedragen bij elkaar op – de voortdurende vervanging van glazen op sterkte, het vervangen van contactlenzen en andere bijkomende kosten zal waarschijnlijk de kosten van ooglaseren in de loop van de jaren overtreffen. Bovendien kunt u bij Clinic Select in termijnen betalen, zo maken wij het makkelijker voor u om te betalen voor een behandeling.
  9. Knipperen tijdens laserzicht correctie heeft geen invloed op de procedure. U kunt zelfs niezen tijdens de behandeling! Het maakt helemaal niets uit. Dankzij de eye-tracking-technologie kan de laser zelfs de kleinste oogbewegingen volgen, want laten we eerlijk zijn, niemand kan zijn oog echt stil houden.
  10. Laser oogchirurgie is niet pijnlijk. Het oog is verdoofd voorafgaand aan de behandeling met verdovende oogdruppels. Sommige mensen zeggen dat ze een druk of een moment van ongemak ervaren, maar anderen voelen helemaal niets tijdens de behandeling.

Deniz Akdogan

Deniz Akdogan is arts en medisch directeur.

Veel Voorkomende Problemen Bij Lenzen
Top 10 ergernissen van lensdragers
27 augustus 2018

Top 10 ergernissen van lensdragers

Lenzen zijn fantastische uitvindingen. Maar helaas zitten er ook nadelen aan. Wellicht dat u dit…

Lees meer
Refractieafwijkingen uitgelegd
5 maart 2021

Refractieafwijkingen uitgelegd

Wat is een refractieafwijking? Bij normaal zicht komt licht dat wordt gereflecteerd door een voorwerp…

Lees meer
Back To Top