Maak een afspraak

Wilt u weten of u uw ogen kunt laten laseren? Wij geven u graag een indicatie tijdens een gratis vooronderzoek. Vul onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ooglaser behandelingen in april 2020

Als Dutch Clinic Select nemen wij de veiligheid van u als cliënt en van onze medewerkers zeer serieus. Wij volgen het advies van RIVM over het coronavirus (COVID-19) op de voet en passen hier onze werkwijze op aan.

Dutch Clinic Select heeft besloten om tot 28 april 2020 aangepast open te zijn voor behandelingen en controles.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van 10.00 tot 16.00 uur voor extra informatie en het inplannen van nieuwe behandelingen.

Heeft u een afspraak staan in april 2020 dan wordt u gebeld. U hoeft niet zelf te bellen.

Wij danken u voor uw begrip.
Team van Dutch Clinic Select

skip to Main Content

Op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 19.00 uur.

Bril & lenzen: is ooglaseren voor u een goed alternatief?

Is Ooglaseren Een Goed Alternatief Voor U
Lenzen of een bril zijn een van de meest gebruikte medische hulpmiddelen. Ze zijn zo vanzelfsprekend dat we er haast niet bij stilstaan. Zelfs wanneer u zelf een bril of lenzen draagt, is het makkelijk te vergeten hoe afhankelijk u ervan bent. Opmerkelijk is het hoe weinig mensen eigenlijk weten van wat een bril of lenzen eigenlijk doen. Hier leest u daar meer over.

Slechte ogen. Dat is de eenvoudige verklaring die mensen geven voor het dragen van zichthulpmiddelen. Mensen zonder een bril of lenzen zijn dan ook vaak gelukkig met hun goede ogen. Het gezichtsvermogen wordt uitgedrukt in de zogeheten visus. Deze term duidt hoeveel licht, kleur en contrast kan worden waargenomen. Dit staat los van het dragen van een bril of lenzen. Iemand die een bril draagt kan heel goed een hogere visus hebben dan iemand die geen bril nodig heeft. De reden dat iemand een bril nodig heeft is een zogenoemde refractie afwijking.

Refractie afwijking

De naam refractie afwijking duidt op een fout in het brekingssysteem. Elk oog bevat een lens die het binnenvallende licht breekt en concentreert op het netvlies in het oog. Een goed functionerend oog projecteert het licht precies op het netvlies. Bij veel mensen wordt het licht echter iets voor of achter het netvlies geprojecteerd. Hierdoor is het beeld op het netvlies zelf onscherp. Dit is wat met een refractie afwijking bedoeld wordt. Het teveel of tekort aan breking door de lens, zegt verder niets over iemands visus. Iemand met plus of min in zijn ogen kan dus prima ogen hebben, die goed licht, kleur en contrast kunnen onderscheiden.

Er worden twee soorten refractie afwijking onderscheiden. Bijziendheid (myopie) en verziendheid (hypermetropie).

Bijziendheid

Wanneer u bijziend bent, wordt het licht door de ooglens té sterk gebroken. Hierdoor wordt het beeld iets voor het netvlies geprojecteerd. Daardoor valt het beeld niet scherp op het netvlies en ziet u veraf slecht. Hoe verder weg iets is, hoe slechter u het kunt onderscheiden. Wanneer u myopie heeft, dan draagt u een bril of lenzen met een minsterkte of heeft u daar behoefte aan. Lenzen of een bril corrigeren het zicht over het algemeen goed en dankzij deze hulpmiddelen ziet u weer scherp op afstand. Uw ogen laten laseren is ook een optie. Bijziendheid is goed te corrigeren door ogen te laseren.

De meest voorkomende oorzaak van bijziendheid is dat het oog te groot (of eigenlijk te lang) is. Daarom doet het probleem zich vaak pas voor in de adolescentie. Of iets daarna. Mensen denken daardoor ten onrechte dat veroudering de reden is voor hun ‘slechter’ wordende ogen.

Verziendheid

De tegenhanger van bijziendheid is verziendheid, ook wel hypermetropie genoemd. Bij verziendheid wordt het beeld iets achter het netvlies geprojecteerd. Dit omdat de natuurlijke lens het licht niet genoeg breekt. Het gevolg is dat u vooral dichtbij niet meer scherp ziet en hierdoor bijvoorbeeld steeds slechter kunt lezen. Bij verziendheid is er sprake van een nodige correctie met plus. Een bril of lenzen hebben dan dus een plussterkte.

Een belangrijke oorzaak van verziendheid is veroudering. En dan niet omdat uw ogen zelf slechter worden, maar wel omdat het accommodatievermogen van uw ogen afneemt. Belangrijk verschil met bijziendheid is dat bij verziendheid ook het vermogen om veraf te zien afneemt. Dit wordt alleen minder snel duidelijk.

Cilindrische afwijking

Behalve plus of min hebben veel mensen een zogeheten cilinder of cilindrische afwijking, ook wel astigmatisme genoemd. Net als ver- bijziendheid, is een cilinder een brekingsprobleem van licht dat het oog binnenvalt. Bij een cilindrische afwijking wordt het licht niet overal in het oog evenveel gebroken. Hierdoor valt het licht niet op één punt, maar op een lijn. Ook hiervoor kan een lens, bril of laserbehandeling corrigeren.

Opticiënketens

Merkt u dat uw zicht slechter wordt en vermoed u dat u een refractie afwijking heeft? U kunt vaak gratis uw ogen laten meten bij opticien. Er zijn in Nederland diverse opticiënketens die gratis oogmetingen aanbieden. Ketens als SpecsaversEye Wish en Pearle bieden dergelijke oogmetingen aan en kunnen u dus gelijk vertellen of u een bril, lenzen of ooglaserbehandeling nodig heeft.

Bril of ogen laten laseren?

Uw ogen laten laseren is mogelijk een interessant alternatief voor een bril (of lenzen). Ogen laseren is veilig, permanent maar natuurlijk ook een stuk prijziger dan een bril. In ieder geval op korte termijn. Dat u in aanmerking komt voor ogen laseren is bovendien niet op voorhand zeker. In principe worden laserbehandelingen uitgevoerd bij mensen die al een tijd lang een bril of lenzen dragen en bij de sterkte (plus of min) redelijk stabiel is. Is dat bij u het geval? Dan is het zeker de moeite waard om te informeren naar ogen laseren. In principe heeft iemand met gelaserde ogen nooit meer een bril nodig. U ziet voortaan scherp zonder enig hulpmiddel. Voor iemand die al jaren vast zit aan lenzen of een bril kan dat als een enorme bevrijding voelen.

Sharing is caring
4 Redenen waarom jouw zomer beter is na ooglaseren
17 juli 2019

4 Redenen waarom jouw zomer beter is na ooglaseren

Ben je er ook zo klaar met die eeuwige bril of contactlenzen? Heb je last van droge ogen door het continue dragen van je lenzen? Heb je je ooit afgevraagd hoe het leven zou zijn zonder een bril of contactlenzen?
read more
Auto rijden na je ooglaser behandeling? Niet doen.
5 februari 2019

Auto rijden na je ooglaser behandeling? Niet doen.

Je kan geen autorijden meteen na je ooglaserbehandeling. Maak dus maak gebruik van openbaar vervoer of een taxi, of regel een lift naar huis.
read more
Back To Top