Bij het ooglaseren spreken we vaak over ‘de flap’. Maar wat is dat nu eigenlijk die flap? Deze flap wordt gemaakt bij een Intralase-behandeling en het is eigenlijk helemaal niets bijzonders. Hierna leggen we je alles uit over hoe de flap wordt gemaakt en waarom dat nodig is.
De flap wordt binnen de minuut gemaakt
Het hoornvlies van een oog is opgebouwd uit zes dunne laagjes weefsel. We spreken van het maken van een flapje, wanneer de oogarts drie van de zes laagjes losmaakt. Deze opening is ongeveer 2 cm en deze snede wordt in de vorm van een hoefijzer gemaakt. In de volgende stap wordt dit flapje omgeslagen. Op deze manier kan de laser makkelijk het onderliggende weefsel bereiken en behandelen. Na het corrigeren van de sterkteafwijking, wordt het flapje teruggeslagen. Vergelijk het gerust met een terugflappen van een pagina. Voordeel is dat deze ooglasertechniek een snel herstel kent en nauwelijks tot geen hinder met zich meebrengt.
Het losmaken van het flapje/epitheel neemt amper een minuut in beslag, dus lang duurt het niet. U voelt er ook helemaal niets van want u ogen zijn verdoofd door de oogdruppels. Het duurt slechts een paar minuten na het terugflappen voor het epitheel weer vastzit. Vervolgens wordt het oog met ontstekingsremmers en antibiotica gedruppeld. Na de behandeling volgt er uiteraard ook nog een controle.
Flapje nodig om onderliggend oogweefsel te behandelen
Het flapje wordt dus gemaakt met een laser. In tegenstelling tot wat heel wat mensen denken, geeft een laser geen warmte af, maar het toestel stuurt korte infrarood pulsen naar het hoornvlies. Door deze pulsen ontstaan er kleine gasbelletjes die een soort van beschermend omhulsel vormen voor het omliggende weefsel. Een natuurlijke reactie en meteen ook de reden waarom de oogarts het onderliggende weefsel kan behandelen zonder voor de rest schade aan te richten. De Intralase-behandeling is deze enige ooglaserbehandeling waarbij sprake is van een flapje.