Laserbehandeling

Hoe de behandeling precies in zijn werk gaat hangt grotendeels af van uw ogen. Bij sterktes tussen -10.00 en +5.00 en cilindersterktes tot -/+6.00 kan meestal worden volstaan met een laserbehandeling waarbij de kromming van de eigen lens wordt bijgewerkt. Bij grotere afwijkingen kan het nodig zijn om een kunstlens te implanteren in uw oog.

Wat kunt u verwachten bij een ooglaserbehandeling?

Als uw ogen geschikt zijn om te corrigeren met een laserbehandeling dan kunt u globaal het volgende verwachten:

Ooglaser behandelingUw ogen worden verdoofd met oogdruppels en gedesinfecteerd. Hierna wordt het bovenste laagje van het hoornvlies (het hoornvliesepitheel) losgemaakt of verwijderd, afhankelijk van de techniek die gebruikt wordt. Bij de moderne Femtolasik techniek word het laagje losgemaakt door een computergestuurde laserstraal zodat er een flapje ontstaat.

Dit flapje wordt omgeklapt waarna met een andere laser (een zogenaamde excimerlaser) een heel klein beetje van het hoornvliesweefsel wordt weggehaald zodat de kromming van het hoornvlies verandert en u weer scherp kunt zien. Het laagje van het hoornvliesweefsel dat wordt weggehaald verdampt door de laserstraal, er wordt bij een Femtolasik behandeling dus niet in uw oog gesneden.

Als de kromming van het hoornvlies voldoende is hersteld wordt het flapje weer teruggeklapt. Hierna worden uw ogen nog een keer verdoofd met druppels en mag u na ongeveer 20 minuten weer naar huis. De hele behandeling duurt ongeveer twee uur.

De manier waarop het oog gereed wordt gemaakt voor de excimerlaser, alsook het herstel na behandeling en de toepassingsmogelijkheden verschilt per behandelmethode.

Lensimplantaten

Als de afwijking van uw ogen niet behandeld kan worden met een laserbehandeling kan de oogarts u adviseren om te kiezen voor lensimplantaten. Bij lensimplantaten wordt er een extra lens in uw oog geimplanteerd. Bij deze behandeling wordt één oog per keer behandeld.

De behandeling begint met het verdoven van uw oog middels een prikje. De oogarts maakt vervolgens een heel klein sneetje in het hoornvlies. Door deze kleine opening wordt de kunstlens voor uw pupil geschoven en vervolgens op zijn plek vastgezet.

Afhankelijk van het type lens dat wordt gebruikt moet het sneetje in het hoornvlies wel of niet gehecht worden na de behandeling. Het implanteren van de lens duurt ongeveer 20 minuten. Hierna kunt u naar huis en moet het oog genezen. Als het eerste oog genezen is kan het andere oog behandeld worden.

Het resultaat van een ooglaserbehandeling

Het gewenste resultaat van de laserbehandeling is uiteraard het herstel van uw gezichtsvermogen zodat het dragen van een bril of lenzen niet meer nodig is. Toch is dit niet altijd het geval. Bij ruim 1 op de 10 behandelingen is sprake van over- of ondercorrectie en is een tweede behandeling noodzakelijk. Ook kan het zijn dat u na de laserbehandeling toch nog een bril nodig heeft voor bijvoorbeeld lezen. Vraag uw oogarts voor de behandeling naar het te verwachten resultaat voor uw ogen.

Nazorg

Bij een goede ooglaserkliniek kunt u de nodige nazorg verwachten die bijdraagt aan het behalen van het gewenste resultaat. Deze nazorg dient te bestaan uit duidelijke instructies over wat u wel en niet mag doen na de behandeling, controles in de kliniek waarbij wordt gekeken naar het herstel van uw ogen en een aanspreekpunt waar u terecht kunt met uw vragen.

Het belang van goede nazorg moet u niet onderschatten en zeker laten meewegen in uw keuze als u een behandeling in het buitenland overweegt. Ook al zijn de kansen op complicaties bij een goed uitgevoerde behandeling klein, het is een geruststellende gedachte dat u bij vragen of problemen terug kan naar de kliniek en de arts die u behandeld heeft.

Lees meer over de nazorg in het artikel “Waar moet u op letten bij het kiezen van een ooglaserkliniek“.

Lees verder:

Kosten ooglaseren

Ooglaser klinieken