fbpx skip to Main Content

AANGESLOTEN BIJ ESCRS EN NOG

Op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 19.00 uur.

Bijziendheid

Veel mensen zien veraf slecht en merken ook dat dit steeds slechter wordt. De meest gekozen oplossing is een bril. Mensen met bijziendheid hebben te maken met een minsterkte. Dit betekent dat zij een bril of lenzen nodig hebben met een negatieve correctie. Hier leest u wat dat precies inhoudt en wat u tegen bijziendheid kunt doen.

Wat is bijziendheid?

Bijziendheid – of myopie – is een afwijking in het brekingssysteem van het oog. Het oog is te lang of de breking is te sterk. Hierdoor wordt het beeld iets vóór het netvlies geprojecteerd, aan de binnenkant van het oog. Beelden van veraf worden daardoor onscherp. Uw natuurlijke lens breekt het licht zo dat dit precies op uw netvlies valt. Bij bijziendheid klopt deze breking niet helemaal en moet er een correctie plaatsvinden. We spreken in zo’n geval van een refractie afwijking. Een correcte refractie wordt bereikt door middel van een bril, contactlenzen of ogen laseren.

Bijziendheid in combinatie met andere oogaandoeningen

Wanneer u bijziend bent – en dus een minsterkte heeft – wil dat niet zeggen dat u geen plussterkte kunt hebben. Al is de combinatie in principe vrij zeldzaam. Vaker komt een combinatie met een cilinderafwijking (astigmatisme) voor. In zo’n geval is de refractie afwijking niet overal in het oog gelijk. Op sommige plaatsen is een grotere correctie nodig dan op andere plaatsen. Dit heeft soms gevolgen voor de behandelopties, maar kan in principe nog steeds goed behandeld worden.

Behandelingen tegen bijziendheid

Ogen laten laseren is de voor de hand liggende behandeling bij bijziendheid. Ogen laseren boekt goede, permanente resultaten. Deze behandeling maakt hulpmiddelen, zoals een bril of contactlenzen, in principe overbodig. Een alternatieve permanente oplossing is het plaatsen van lensimplantaten. Deze behandeling houdt in dat er een kunstlens in uw oog geïmplanteerd wordt.

Gerelateerde artikelen

Hoeveel geeft u uit aan bril en lenzen

Hoe verhouden de kosten van ooglaseren zich tot die van brillen en/of contactlenzen en is het op de lange termijn…

Doe de test
Doet Een Ooglaserbehandeling Pijn?

Doet een ooglaserbehandeling pijn?

Al worden ooglaserbehandelingen al meer dan 20 jaar probleemloos uitgevoerd, toch zijn er veel mensen die het idee van deze…

Lees meer
Back To Top