fbpx skip to Main Content

AANGESLOTEN BIJ ESCRS EN NOG

Op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 19.00 uur.

Cilinderafwijking

Wie wel eens bij een opticien geweest is, heeft er van gehoord: cilinder of cilindrische afwijking. Ook wel astigmatisme genoemd. Hiervan is vaak sprake in combinatie met andere refractie afwijkingen als plus of min. Maar wat is het eigenlijk? En is het ook te verhelpen door uw ogen te laten laseren? Hier leest u er alles over.

Wat is een cilinderafwijking?

Bij de meeste mensen wordt al het licht dat het oog binnenvalt op één punt geprojecteerd. Idealiter is dat precies op het netvlies, aan de achterkant van het oog. Wanneer dat het geval is ziet u normaal en scherp. Wat vaak voorkomt is dat het punt ofwel net vóór het netvlies geprojecteerd wordt (bijziendheid) of er net achter (verziendheid). Bij bijziendheid is er sprake van een minsterkte en bij verziendheid is er sprake van een plussterkte.

Wat ook kan is dat het licht niet op één punt geprojecteerd wordt, maar meer op een lijn. Dit komt dan omdat het oog niet perfect rond is, maar iets ovaalvormig. Dan spreken we van astigmatisme of een cilindrische afwijking. Dit kan voorkomen in combinatie met plus of min. Wanneer dit het geval is, moet een bril, lens of laserbehandeling voor aanvullende correctie zorgen.

Symptomen cilindrische afwijking?

De symptomen van astigmatisme zijn minder goed herkenbaar dan van verziendheid of bijziendheid. Toch kunt u de symptomen van een cilindrische afwijking herkennen. Vaak is er sprake van wazig zicht, zowel veraf als dichtbij. Hoofdpijn en/of vermoeide ogen komen veel voor bij mensen met astigmatisme.

Behandelingen astigmatisme

Ook bij een cilindrische afwijking is ogen laseren een optie. De cilindrische afwijking en de plus- of minsterkte kunnen in principe in één laserbehandeling verholpen worden. U heeft dan een blijvende oplossing voor uw mindere zicht als gevolg van astigmatisme.

Gerelateerde artikelen

Hoeveel geeft u uit aan bril en lenzen

Hoe verhouden de kosten van ooglaseren zich tot die van brillen en/of contactlenzen en is het op de lange termijn…

Doe de test
Laat Je Ogen Laseren | Clinic Select | Onderzoekskamer

Onze ooglaserapparatuur

Onze geavanceerde oogapparatuur is extreem nauwkeurig en wordt ingezet in ooglaserklinieken over de hele wereld.
Lees meer
Back To Top