Maak een afspraak

Wilt u weten of u uw ogen kunt laten laseren? Wij geven u graag een indicatie tijdens een gratis vooronderzoek. Vul onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

skip to Main Content

Op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 19.00 uur.

Kan ooglaseren astigmatisme (cilinderafwijking) corrigeren?

Cilinderafwijking
Vaak zien wij patiënten met een cilinderafwijking die denken dat ze geen ooglaserbehandeling kunnen ondergaan. Deze misvatting komt voort uit de eerste dagen van ooglaserbehandelingen – terwijl ooglaseren al jaren astigmatisme kan corrigeren.

Wat veroorzaakt astigmatisme?

Astigmatisme is een brekingsfout die wordt veroorzaakt door een dubbele kromming van de voorkant van het oog (het hoornvlies). Een normaal oog is rond als een voetbal. Deze vorm laat licht binnen als een enkele straal en focust op één punt op het lichtgevoelige weefsel aan de achterkant van het oog (de retina), wat een helder beeld oplevert.

Wanneer iemand astigmatisme heeft, heeft hun oog meer de vorm van een rugbybal. Deze vorm zorgt ervoor dat het licht op twee punten in het oog komt, dus het focust zich niet op één punt op het netvlies. Het resultaat is wazig of vaag zicht. Astigmatisme gaat vaak gepaard met verziendheid of bijziendheid.

Astigmatisme is erg gebruikelijk – in feite hebben de meeste mensen enige mate van astigmatisme. Voor de meerderheid van de mensen veroorzaakt mild astigmatisme geen significante visuswijzigingen en hoeft daarom niet te worden gecorrigeerd. Wanneer astigmatisme echter wazig of vervormd zicht veroorzaakt, is correctie noodzakelijk.

Hoe weet ik of ik astigmatisme heb?

Het belangrijkste symptoom van astigmatisme is wazig zicht op alle afstanden. U kunt ook last krijgen van hoofdpijn, loensen, vermoeidheid na het lezen en algehele vermoeidheid van de ogen. Een optometrist kan astigmatisme diagnosticeren tijdens een routine oogonderzoek.

Hoe kan astigmatisme worden gecorrigeerd?

Er zijn drie opties om astigmatisme te corrigeren: een bril, contactlenzen of een ooglaserbehandeling.

Een bril of contactlenzen kunnen astigmatisme corrigeren (samen met bijziendheid of kortzichtigheid, indien nodig). Als alternatief kan ooglaseren het astigmatisme corrigeren en u een helder zicht geven. De drie laserzichtcorrectieprocedures die wij aanbieden bij Clinic Select – LASEK, TransPRK en Intralase (Femtosecond) – kunnen allemaal worden gebruikt om een cilinder te corrigeren. Als u ook verziend of bijziend bent, kan dit meestal tegelijkertijd worden gecorrigeerd.

Hoe corrigeert ooglaseren astigmatisme?

Tijdens ooglaseren voor een cilinder wordt een laser gebruikt om een ​​kleine hoeveelheid hoornvliesweefsel te verwijderen om de kromming van de voorzijde van het oog te corrigeren. Met andere woorden, de vorm van het oog meer als een voetbal en minder als een rugbybal. Hierdoor kan het licht nu op één punt scherpstellen op het netvlies, waardoor u een helder zicht krijgt.

Kan iedereen met astigmatisme ooglaseren?

De meeste mensen met astigmatisme die aan de basiscriteria voldoen, kunnen ooglaseren. In sommige gevallen is de brekingsfout (zichtafwijking) van een persoon te hoog of te onregelmatig voor ooglaseren. Na een uitgebreid onderzoek zal de oogarts u vertellen of uw astigmatisme kan worden gecorrigeerd door middel van ooglaseren en welk type ooglaseren het meest geschikt is voor u. Dit hangt af van de gezondheid en dikte van uw hoornvlies, evenals van uw leefstijlfactoren.

Patiënten met astigmatisme die ouder zijn dan 55 kunnen beter geschikt zijn voor lensimplantaten dan voor ooglaseren. Tijdens lensvervanging wordt de natuurlijke lens van het oog verwijderd en vervangen door een kunstlens. Toric-lenzen zijn een soort vervangende lens die astigmatisme kan corrigeren.

Is ooglaseren voor astigmatisme veilig?

Miljoenen mensen met astigmatisme hebben lasercorrectie ondergaan en uit onderzoeken is gebleken dat LASEK, TransPRK en Intralse (Femtosecond) efficiënte procedures zijn met laag risico voor mensen met dit type brekingsfout. Doorgaande verbeteringen in de technologie die we gebruiken voor ooglaseren, verminderen de kans op bijwerkingen en andere complicaties.

Lees hier meer over de veiligheid van ooglaseren.

Maak een afspraak en kom erachter of u in aanmerking komt voor ooglaserbehandeling

Om erachter te komen of u geschikt bent voor een ooglaserbehandeling, is de volgende stap om een ​​consult te boeken om te zien of u voldoet aan de geschiktheidscriteria. Neem contact met ons op voor een gratis vooronderzoek.

Deniz Akdogan

Deniz Akdogan is arts en medisch directeur.

Sharing is caring
Schitteringen en halo’s na een ooglaser behandeling
10 januari 2020

Schitteringen en halo’s na een ooglaser behandeling

Halo's en verblinding na ooglaseren zijn bijna verleden tijd. Leer hoe ze worden veroorzaakt en lees meer over de symptomen en risicofactoren. Ook kunt in deze blog lezen over hoe nieuwe technologie de behandelingen heeft verbetert.
read more
Risico's Ooglaserbehandeling
Wat zijn de risico’s van een ooglaserbehandeling?
4 december 2018

Wat zijn de risico’s van een ooglaserbehandeling?

Al meer dan 30 jaar wordt ooglaseren overal ter wereld uitgevoerd om refractieve afwijkingen, zoals…

read more
Back To Top