skip to Main Content
Claim je korting maak nu een afspraak!

Hoge zomerkorting tot wel €350,- op je behandeling in juni en juli

Kan astigmatisme (cilinderafwijking) gecorrigeerd worden?

Cilinderafwijking

Vaak zien wij patiënten met een cilinderafwijking die denken dat ze geen laserbehandeling kunnen ondergaan. Deze misvatting komt voort uit de beginjaren van dergelijke behandelingen – terwijl laseren al jaren astigmatisme kan corrigeren.

Wat veroorzaakt astigmatisme?

Astigmatisme is een brekingsfout die wordt veroorzaakt door een dubbele kromming van de voorkant van het oog (het hoornvlies). Een normaal oog is rond als een bal. Deze vorm laat licht binnen als een enkele straal en focust op één punt op het lichtgevoelige weefsel aan de achterkant van het oog (de retina), wat een helder beeld oplevert.

Wanneer iemand astigmatisme heeft, heeft hun oog meer de vorm van een rugbybal. Deze vorm zorgt ervoor dat het licht op twee punten in het oog komt, dus het focust zich niet op één punt op het netvlies. Het resultaat is wazig of vaag zicht. Astigmatisme gaat vaak gepaard met verziendheid of bijziendheid.

Astigmatisme is erg gebruikelijk – in feite hebben de meeste mensen enige mate van astigmatisme. Voor de meerderheid van de mensen veroorzaakt mild astigmatisme geen significante zichtwijzigingen en hoeft daarom niet te worden gecorrigeerd. Wanneer astigmatisme echter wazig of vervormd zicht veroorzaakt, is correctie noodzakelijk.

Hoe weet ik of ik astigmatisme heb?

Het belangrijkste symptoom van astigmatisme is wazig zicht op alle afstanden. Je kan ook last krijgen van hoofdpijn, loensen, vermoeidheid na het lezen en algehele vermoeidheid van de ogen. Een optometrist kan astigmatisme diagnosticeren tijdens een routine oogonderzoek.

Hoe kan astigmatisme worden gecorrigeerd?

Er zijn drie opties om astigmatisme te corrigeren: een bril, contactlenzen of een ooglaserbehandeling.

Een bril of contactlenzen kunnen astigmatisme corrigeren (samen met bijziendheid of kortzichtigheid, indien nodig). Als alternatief kan laseren het astigmatisme corrigeren en u een helder zicht geven. De vier laserzicht correctie procedures die wij aanbieden bij het Nationaal Oogcentrum – CLEAR / SMILE, LASEK, TransPRK en Intralase (Femtosecond) – kunnen allemaal worden gebruikt om een cilinder te corrigeren. Als je ook verziend of bijziend bent, kan dit meestal tegelijkertijd worden gecorrigeerd.

Hoe wordt astigmatisme precies gecorrigeerd?

Tijdens de laserbehandeling voor een cilinder wordt een laser gebruikt om een ​​kleine hoeveelheid hoornvliesweefsel te verwijderen om de kromming van de voorzijde van het oog te corrigeren. Met andere woorden, de vorm van het oog meer als een voetbal en minder als een rugbybal. Hierdoor kan het licht nu op één punt scherpstellen op het netvlies, waardoor je een helder zicht krijgt.

Kan iedereen met astigmatisme laseren?

De meeste mensen met astigmatisme die aan de basiscriteria voldoen, kunnen zich laten laseren. In sommige gevallen is de brekingsfout (zichtafwijking) van een persoon te hoog of te onregelmatig. Na een uitgebreid onderzoek zal de oogarts je vertellen of je astigmatisme kan worden gecorrigeerd door middel van een laserbehandeling en welke techniek het meest geschikt is voor jou. Dit hangt af van de gezondheid en dikte van je hoornvlies, evenals van je leefstijl factoren.

Patiënten met astigmatisme die ouder zijn dan 55 kunnen beter geschikt zijn voor lensimplantaten dan voor laseren. Tijdens lens vervanging wordt de natuurlijke lens van het oog verwijderd en vervangen door een kunstlens. Toric-lenzen zijn een soort vervangende lens die astigmatisme kan corrigeren.

Is een zichtcorrectie voor astigmatisme veilig?

Miljoenen mensen met astigmatisme hebben lasercorrectie ondergaan en uit onderzoeken is gebleken dat CLEAR, LASEK, TransPRK en Intralase (Femtosecond) efficiënte procedures zijn met laag risico voor mensen met dit type brekingsfout. Doorgaande verbeteringen in de technologie die we gebruiken voor laseren, verminderen de kans op bijwerkingen en andere complicaties.

Lees hier meer over de veiligheid van ooglaseren.

Maak een afspraak en kom erachter of je in aanmerking komt voor laserbehandeling

Om erachter te komen of je geschikt bent voor een laserbehandeling, is de volgende stap om een ​​consult te boeken om te zien of je voldoet aan de geschiktkeidscriteria. Neem contact met ons op voor een gratis vooronderzoek.

Populaire pagina's

Patiëntwaarderingen
Nationaal Oogcentrum BV, LaatJeOgenLaseren.nl - Ooglaseren regio Amsterdam
Nationaal Oogcentrum BV, LaatJeOgenLaseren.nl - Ooglaseren regio Amsterdam
16 Google recensies
Mark de Laan
Mark de Laan
15 April 2024
Mooie, vernieuwde, kliniek in Naarden, waar ik ben geweest om van mijn (harde) multifocale contactlenzen af te komen. Gelukkig waren mijn ogen geschikt voor de Intralasik behandeling, met monovisie om de leesbril ook kwijt te raken. Na 2 weken kon ik al geholpen worden en het viel me super mee. De begeleiding was fijn en duidelijk, de artsen zeer kundig en geduldig, de behandeling zelf ging super snel en eigenlijk pijnvrij. Ik voelde eigenlijk niets prikken ofzo. En 's avonds kon ik zelf weer dingen scherp zien (85%). De volgende dag kon ik ook weer lezen en dus werken achter mijn PC. Aan het eind van dag 2 zag ik 90% denk ik en ging het lezen perfect. Nu een week later is de normale zicht 98% en het lezen ook al 90%. Het wordt met de dag beter en ik heb sinds de behandeling eigenlijk niets gevoeld. Ook niet net na de behandeling toen de verdoving was uitgewerkt (maar dat wisselt per persoon). Al met al ben ik dus mega blij dat ik het heb gedaan. Ook omdat ze ook speciale openingstarieven hadden, waardoor het nog extra scheelde.
Michel Duarte
Michel Duarte
2 April 2024
Vorig week mijn ogen laten laseren. De eerste uren na het laseren last van felle (zon)licht. Voor de rest geen ongemakkelijkheden. Uiterst tevreden over de service!
Mariska Weel
Mariska Weel
28 Maart 2024
Ik (46) heb begin februari 2024 mijn ogen laten laseren bij deze kliniek in Naarden. Hoewel de kliniek nieuw is (pas sinds december 2023 geopend) is de dienst doende oogchirurg iemand met erg veel ervaring op het gebied van ooglaseren. Het vooronderzoek wees uit dat mijn ogen niet geschikt bleken te zijn voor de CLEAR-behandeling (een soort SMILE+) of voor LASIK. Dit vanwege mijn hoornvlies dat te dun was. Daarnaast bleken vervangende lenzen ook (nog) geen optie. Het werd dus TransPRK. Een behandeling die sowieso al mijn voorkeur had omdat het ‘no-touch’ is: de behandeling wordt uitgevoerd met laser, zonder snijden. Dat idee stond me meer aan dan het snijden van een flap. Een week later kon ik al terecht voor de ingreep. Dat verliep vlekkeloos. De ingreep zelf duurde maar een paar minuten. Met een zonnebril op en een tas met oogdruppels kon ik naar huis. Ik heb nadien heel weinig ongemak gehad van het herstel. Ik kon me na twee dagen weer goed redden binnen en buitenshuis. Het duurde wel een week ongeveer voordat ik weer kon werken. Ik heb een bureaubaan waarbij ik de hele dag achter een computerbeeldscherm zit. Inmiddels zie ik superscherp veraf en dichtbij. Ik ben heel tevreden over deze kliniek (ook wat betreft nazorg en vriendelijkheid van de medewerkers) en kan deze iedereen aanraden.
elek4 you
elek4 you
22 Maart 2024
Heel vriendelijk ontvangen. Oogspecialisten zijn vriendelijk en duidelijk over behandeling, ook als blijkt dat laseren geen mogelijkheid is. Eerlijke behandeling.
Vin
Vin
9 Maart 2024
Het is voor mij een (inmiddels) kleine twee weken geleden dat ik een TransPRK ingreep bij Nationaal Oogcentrum heb laten doen. Ik kan ik allen maar zeggen dat deze kliniek wel echt super is! Ik ben ontzettend blij dat ik het hier heb laten doen. Iedereen is betrokken en uiterst behulpzaam. De oogarts is erg ervaren en neemt goed de tijd om adviezen te geven, vragen te beantwoorden en je helemaal mee te nemen in het proces van A-Z (en daarna). Ze zijn hier eerlijk en laten ook gerust weten dat er risicos gelden/behandelingen niet uitgevoerd kunnen worden door een te hoog risico. Ik ben in iedergeval zeer tevreden over het resultaat! Tot nog toe weinig bijwerkingen (lichte vorm van glare/halo en klein beetje last van droge ogen), maar dit wordt als het goed is gedurende tijd ook nog minder, of verdwijnt. Mijn advies, als je het overweegt om het te doen vraag dan hier een vrijblijvend oogonderzoek aan en laat je goed informeren! Het zijn tenslotte je ogen en daarvoor wil je zeker weten dat een kliniek eerlijk, betrouwbaar en veilig/hygiënisch is. Alles heb ik wel ervaren bij Nationaal Oogcentrum!
Rob
Rob
26 Februari 2024
Vakkundig team en goede voor en nazorg gehad. In het begin wat administratieve issues vanwege het nieuwe systeem. Maar dat is allemaal opgelost nu.
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top