Ooglaser Behandelmethodes

Als u zich aan het oriĆ«nteren bent op een eventuele ooglaser behandeling, dan duizelt het u mogelijk van de verschillende namen en afkortingen. Daarom hebben wij op deze pagina de meest gangbare ooglaser Ā behandelmethodes kort voor u beschreven.

Femtolasik

De Femtolasik behandeling is op dit moment de meest geavanceerde standaard behandeling die er te krijgen is. Bij Femtolasik wordt er niet in uw oog gesneden met een mesje, maar wordt de incisie gemaakt middels een computergestuurde laser. Hierdoor kan de hoogst mogelijke precisie worden geboden en wordt de kans op complicaties geminimaliseerd.

Nadat de incisie gemaakt is wordt er een kleine hoeveelheid hoornvliesweefsel verdampt (ook weer middels een laserstraal) om de gewenste correctie te verkrijgen.

Lees meer: Femtolasik.

Lasik

Lasik is de voorloper van Femtolasik en wordt sinds 1992 gebruikt. Het voornaamste verschil met de Femtolasik methode is de manier waarop het oog wordt voorbereid voor de laserbehandeling. Waar bij Femtolasik de buitenste laag van het hoornvlies wordt losgemaakt door een laser, gebeurt dit bij de Lasik methode met een zogenaamd microkeratoom, een heel klein chirugisch mesje. Deze methode is minder precies dan de Femotlasik methode en is bijvoorbeeld niet geschikt voor mensen met een dun hoornvlies.

Lees meer: Lasik.

Lasek/PRK

PRK was de eerste ooglaser techniek die commercieel in gebruik werd genomen (in 1988). Bij een PRK behandeling wordt de buitenste laag van het hoornvlies met alcohol losgeweekt en vervolgens verwijderd. Hierna wordt het oog gecorrigeerd met een laser. De verwijderde laag groeit binnen enkele weken weer aan.

Lasek is een variant op de PRK methode. Het verschil met PRK is dat de buitenste laag van het hoornvlies na het losweken niet wordt verwijderd maar opzij geschoven. Na debehandeling wordt dit laagje teruggeschoven en wordt er ter bescherming een contactlens overheen geplaatst.

TransPRK

TransPRK is een geevolueerde versie van Lasek/PRK. Bij TransPRK wordt het buitenste laagje van het hoornvlies niet meer met alcohol losgeweekt maar wordt de gehele behandeling uitgevoerd door een excimerlaser.

Wavefront

Een Wavefront behandeling kan voorafgaan aan een van bovenstaande technieken. Zonder wavefront wordt de behandeling uitgevoerd aan de hand van een set standaard waarden die de opbouw van een oog beschrijven gecombineerd met enkele persoonspecifieke waarden zoals oogsterkte en grootte van de pupil.

Bij een Wavefront behandeling worden de vorm en opbouw van uw ogen precies in kaart gebracht door nauwkeurige metingen. Hierdoor kan de behandeling nog precieser worden uitgevoerd met een beter resultaat.

Lees meer: Wavefront.

Lensimplantatie

Lensimplantatie kan een oplossing zijn voor mensen die niet in aanmerking komen voor een laserbehandeling. Bij lensimplantatie wordt een klein sneetje gemaakt in het oog waardoorheen een kunstlens wordt geplaatst. Deze lens blijft permanent zitten.