skip to Main Content
Claim je korting maak nu een afspraak!

Hoge zomerkorting tot wel €350,- op je behandeling in juni en juli

Bril & lenzen: is ooglaseren een goed alternatief?

Is Ooglaseren Een Goed Alternatief Voor U

Lenzen of een bril zijn een van de meest gebruikte medische hulpmiddelen. Ze zijn zo vanzelfsprekend dat we er haast niet bij stilstaan. Zelfs wanneer je zelf een bril of lenzen draagt, is het makkelijk te vergeten hoe afhankelijk je ervan bent. Opmerkelijk is het hoe weinig mensen eigenlijk weten van wat een bril of lenzen eigenlijk doen. Hier lees je daar meer over.

Slechte ogen

Dat is de eenvoudige verklaring die mensen geven voor het dragen van zichthulpmiddelen. Mensen zonder een bril of lenzen zijn dan ook vaak gelukkig met hun goede ogen. Het gezichtsvermogen wordt uitgedrukt in de zogeheten visus. Deze term duidt hoeveel licht, kleur en contrast kan worden waargenomen. Dit staat los van het dragen van een bril of lenzen. Iemand die een bril draagt kan heel goed een hogere visus hebben dan iemand die geen bril nodig heeft. De reden dat iemand een bril nodig heeft is een zogenoemde refractie afwijking.

Refractie afwijking

De naam refractie afwijking duidt op een fout in het brekingssysteem. Elk oog bevat een lens die het binnenvallende licht breekt en concentreert op het netvlies in het oog. Een goed functionerend oog projecteert het licht precies op het netvlies. Bij veel mensen wordt het licht echter iets voor of achter het netvlies geprojecteerd. Hierdoor is het beeld op het netvlies zelf onscherp. Dit is wat met een refractie afwijking bedoeld wordt. Het teveel of tekort aan breking door de lens, zegt verder niets over iemands visus. Iemand met plus of min in zijn ogen kan dus prima ogen hebben, die goed licht, kleur en contrast kunnen onderscheiden.

Er worden twee soorten refractie afwijking onderscheiden. Bijziendheid (myopie) en verziendheid (hypermetropie).

Bijziendheid

Wanneer je bijziend bent, wordt het licht door de ooglens té sterk gebroken. Hierdoor wordt het beeld iets voor het netvlies geprojecteerd. Daardoor valt het beeld niet scherp op het netvlies en zie je veraf slecht. Hoe verder weg iets is, hoe slechter je het kunt onderscheiden. Wanneer je myopie heeft, dan draag je een bril of lenzen met een minsterkte of heb je daar behoefte aan. Lenzen of een bril corrigeren het zicht over het algemeen goed en dankzij deze hulpmiddelen zie je weer scherp op afstand. Je ogen laten laseren is ook een optie. Bijziendheid is hierdoor goed te corrigeren.

De meest voorkomende oorzaak van bijziendheid is dat het oog te groot (of eigenlijk te lang) is. Daarom doet het probleem zich vaak pas voor in de adolescentie. Of iets daarna. Mensen denken daardoor ten onrechte dat veroudering de reden is voor hun ‘slechter’ wordende ogen.

Verziendheid

De tegenhanger van bijziendheid is verziendheid, ook wel hypermetropie genoemd. Bij verziendheid wordt het beeld iets achter het netvlies geprojecteerd. Dit omdat de natuurlijke lens het licht niet genoeg breekt. Het gevolg is dat u vooral dichtbij niet meer scherp ziet en hierdoor bijvoorbeeld steeds slechter kunt lezen. Bij verziendheid is er sprake van een nodige correctie met plus. Een bril of lenzen hebben dan dus een plussterkte.

Een belangrijke oorzaak van verziendheid is veroudering. En dan niet omdat jouw ogen zelf slechter worden, maar wel omdat het accommodatievermogen van je ogen afneemt. Belangrijk verschil met bijziendheid is dat bij verziendheid ook het vermogen om veraf te zien afneemt. Dit wordt alleen minder snel duidelijk.

Cilindrische afwijking

Behalve plus of min hebben veel mensen een zogeheten cilinder of cilindrische afwijking, ook wel astigmatisme genoemd. Net als ver- bijziendheid, is een cilinder een brekingsprobleem van licht dat het oog binnenvalt. Bij een cilindrische afwijking wordt het licht niet overal in het oog evenveel gebroken. Hierdoor valt het licht niet op één punt, maar op een lijn. Ook hiervoor kan een lens, bril of laserbehandeling corrigeren.

Bril of ogen laten laseren?

Je ogen laten laseren is mogelijk een interessant alternatief voor een bril (of lenzen). Het is veilig, permanent maar natuurlijk ook een stuk prijziger dan een bril. In ieder geval op korte termijn. Dat je in aanmerking komt voor is bovendien niet op voorhand zeker. In principe worden laserbehandelingen uitgevoerd bij mensen die al een tijd lang een bril of lenzen dragen en bij de sterkte (plus of min) redelijk stabiel is. Is dat bij jou het geval? Dan is het zeker de moeite waard om te informeren naar ogen laseren. In principe heeft iemand met gelaserde ogen nooit meer een bril nodig. Je ziet voortaan scherp zonder enig hulpmiddel. Voor iemand die al jaren vast zit aan lenzen of een bril kan dat als een enorme bevrijding voelen.

Populaire pagina's

Patiëntwaarderingen
Nationaal Oogcentrum BV, LaatJeOgenLaseren.nl - Ooglaseren regio Amsterdam
Nationaal Oogcentrum BV, LaatJeOgenLaseren.nl - Ooglaseren regio Amsterdam
16 Google recensies
Mark de Laan
Mark de Laan
15 April 2024
Mooie, vernieuwde, kliniek in Naarden, waar ik ben geweest om van mijn (harde) multifocale contactlenzen af te komen. Gelukkig waren mijn ogen geschikt voor de Intralasik behandeling, met monovisie om de leesbril ook kwijt te raken. Na 2 weken kon ik al geholpen worden en het viel me super mee. De begeleiding was fijn en duidelijk, de artsen zeer kundig en geduldig, de behandeling zelf ging super snel en eigenlijk pijnvrij. Ik voelde eigenlijk niets prikken ofzo. En 's avonds kon ik zelf weer dingen scherp zien (85%). De volgende dag kon ik ook weer lezen en dus werken achter mijn PC. Aan het eind van dag 2 zag ik 90% denk ik en ging het lezen perfect. Nu een week later is de normale zicht 98% en het lezen ook al 90%. Het wordt met de dag beter en ik heb sinds de behandeling eigenlijk niets gevoeld. Ook niet net na de behandeling toen de verdoving was uitgewerkt (maar dat wisselt per persoon). Al met al ben ik dus mega blij dat ik het heb gedaan. Ook omdat ze ook speciale openingstarieven hadden, waardoor het nog extra scheelde.
Michel Duarte
Michel Duarte
2 April 2024
Vorig week mijn ogen laten laseren. De eerste uren na het laseren last van felle (zon)licht. Voor de rest geen ongemakkelijkheden. Uiterst tevreden over de service!
Mariska Weel
Mariska Weel
28 Maart 2024
Ik (46) heb begin februari 2024 mijn ogen laten laseren bij deze kliniek in Naarden. Hoewel de kliniek nieuw is (pas sinds december 2023 geopend) is de dienst doende oogchirurg iemand met erg veel ervaring op het gebied van ooglaseren. Het vooronderzoek wees uit dat mijn ogen niet geschikt bleken te zijn voor de CLEAR-behandeling (een soort SMILE+) of voor LASIK. Dit vanwege mijn hoornvlies dat te dun was. Daarnaast bleken vervangende lenzen ook (nog) geen optie. Het werd dus TransPRK. Een behandeling die sowieso al mijn voorkeur had omdat het ‘no-touch’ is: de behandeling wordt uitgevoerd met laser, zonder snijden. Dat idee stond me meer aan dan het snijden van een flap. Een week later kon ik al terecht voor de ingreep. Dat verliep vlekkeloos. De ingreep zelf duurde maar een paar minuten. Met een zonnebril op en een tas met oogdruppels kon ik naar huis. Ik heb nadien heel weinig ongemak gehad van het herstel. Ik kon me na twee dagen weer goed redden binnen en buitenshuis. Het duurde wel een week ongeveer voordat ik weer kon werken. Ik heb een bureaubaan waarbij ik de hele dag achter een computerbeeldscherm zit. Inmiddels zie ik superscherp veraf en dichtbij. Ik ben heel tevreden over deze kliniek (ook wat betreft nazorg en vriendelijkheid van de medewerkers) en kan deze iedereen aanraden.
elek4 you
elek4 you
22 Maart 2024
Heel vriendelijk ontvangen. Oogspecialisten zijn vriendelijk en duidelijk over behandeling, ook als blijkt dat laseren geen mogelijkheid is. Eerlijke behandeling.
Vin
Vin
9 Maart 2024
Het is voor mij een (inmiddels) kleine twee weken geleden dat ik een TransPRK ingreep bij Nationaal Oogcentrum heb laten doen. Ik kan ik allen maar zeggen dat deze kliniek wel echt super is! Ik ben ontzettend blij dat ik het hier heb laten doen. Iedereen is betrokken en uiterst behulpzaam. De oogarts is erg ervaren en neemt goed de tijd om adviezen te geven, vragen te beantwoorden en je helemaal mee te nemen in het proces van A-Z (en daarna). Ze zijn hier eerlijk en laten ook gerust weten dat er risicos gelden/behandelingen niet uitgevoerd kunnen worden door een te hoog risico. Ik ben in iedergeval zeer tevreden over het resultaat! Tot nog toe weinig bijwerkingen (lichte vorm van glare/halo en klein beetje last van droge ogen), maar dit wordt als het goed is gedurende tijd ook nog minder, of verdwijnt. Mijn advies, als je het overweegt om het te doen vraag dan hier een vrijblijvend oogonderzoek aan en laat je goed informeren! Het zijn tenslotte je ogen en daarvoor wil je zeker weten dat een kliniek eerlijk, betrouwbaar en veilig/hygiënisch is. Alles heb ik wel ervaren bij Nationaal Oogcentrum!
Rob
Rob
26 Februari 2024
Vakkundig team en goede voor en nazorg gehad. In het begin wat administratieve issues vanwege het nieuwe systeem. Maar dat is allemaal opgelost nu.
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top