skip to Main Content
Claim je korting maak nu een afspraak!

Hoge zomerkorting tot wel €350,- op je behandeling in juni en juli

De nadelen van het dragen van contactlenzen

blank

Laten we eerlijk zijn. De belangrijkste reden waarom mensen contactlenzen dragen, is omdat zij zich daar beter bij voelen. Het is natuurlijk een prima reden, als het dragen van een bril je minder vertrouwen geeft in sociale situaties of je professionele leven op welke manier dan ook belemmert. Maar heb je je ooit al echt verdiept in de mogelijkheid van een ooglaserbehandeling?

Als drager van contactlenzen is het belangrijk dat je je houdt aan de hygiënevoorschriften om de contactlenzen een tijdje mee te laten gaan. Maar veel dragers denken niet aan het mogelijk ernstig beschadigen van het oog door het dagelijks indoen en verwijderen van een vreemd voorwerp.

Volgens de bevindingen in een recente studie uitgevoerd door NYU Langone Medical Center hebben mensen die contactlenzen dragen een ander type bacterie in hun ogen dan niet-gebruikers. De studie verklaart dat deze bacterie direct verantwoordelijk kan zijn voor het veroorzaken van oogzweren. Het NYU Langone Medical Center vond een hoge aanwezigheid van 4 bacteriën in de ogen van dragers van contactlenzen: Acinetobacter, Methylobacterium, Lactobacillus en Pseudomonas. En de laatste werd meestal in verband gebracht met hoornvlies-onsteking.

“Er is een toename in het aantal patiënten met hoornvlies-onsteking na de introductie van zachte contactlenzen in de jaren ’70”, zegt co-auteur Jack Dodick, MD, en hoogleraar oogheelkunde aan NYU Langone. “Omdat de bacteriën die dit veroorzaken uit de huid lijken te komen, moet meer aandacht worden besteed aan ooglid- en handhygiëne.”

Dat brengt ons terug naar het onderwerp van dagelijkse contactlenzenhygiëne – alleen deze keer met meer urgentie dan ooit.

Zachte wegwerplenzen minimaliseren infectie

• Het schoonmaken van je contactlenzen is een nogal vervelende taak die je elke dag moet doen.

Zachte wegwerplenzen zijn een geschenk uit de hemel voor luie contactlens dragers. Weggooien na gebruik is immers de beste garantie dat er vandaag geen vuil van gisteren in je ogen terecht komt.

Je bril weggedaan? Dat is jammer!

• Tenzij je net een laserbehandeling hebt ondergaan, is er geen reden om je bril weg te gooien. Een bril is erg handig, zelfs wanneer je kiest voor het alternatief van contactlenzen. Door het dragen van een bril geef je je ogen de broodnodige rust en helpt zo bij het behoud van een gezond, optisch ecosysteem.

Doe wat vaker je contactlenzen uit zodra je thuiskomt van je werk. Beperking van de uren dat je je contactlenzen draagt, vermindert het risico op infecties zoals oogontsteking en vermindert ook de impact van luchtvervuiling op je ogen.

Contactlenzen kunnen een probleem zijn bij het nemen van bepaalde medicijnen

• Antihistamine, genomen om allergieën te bestrijden, hebben een bijwerking van het uitdrogen van de ogen. Sommige acnemedicijnen en acetylsalicylzuur (ASA) hebben ook een vergelijkbare impact. Het introduceren van een vreemd voorwerp zoals contactlenzen in droge ogen is een recept voor irritatie, jeuk, roodheid, wazig zien, enz. Omdat de lens het oppervlak van het oog bedekt en de zuurstofstroom beperkt. Bovendien mag je niet in je ogen wrijven met contactlenzen in. Je moet ze uitdoen tijdens het spoelen van het oog of het aanbrengen van kalmerende oogdruppels …

Deze problemen kunnen natuurlijk worden voorkomen door je lenzen zo kort mogelijk te dragen – of helemaal niet – wanneer je denkt dat je ogen gruizig en uitgedroogd aanvoelen.

Lees 10 tips voor het veilig dragen van contactlenzen op de website van het Oogfonds.

Populaire pagina's

Patiëntwaarderingen
Nationaal Oogcentrum BV, LaatJeOgenLaseren.nl - Ooglaseren regio Amsterdam
Nationaal Oogcentrum BV, LaatJeOgenLaseren.nl - Ooglaseren regio Amsterdam
16 Google recensies
Mark de Laan
Mark de Laan
15 April 2024
Mooie, vernieuwde, kliniek in Naarden, waar ik ben geweest om van mijn (harde) multifocale contactlenzen af te komen. Gelukkig waren mijn ogen geschikt voor de Intralasik behandeling, met monovisie om de leesbril ook kwijt te raken. Na 2 weken kon ik al geholpen worden en het viel me super mee. De begeleiding was fijn en duidelijk, de artsen zeer kundig en geduldig, de behandeling zelf ging super snel en eigenlijk pijnvrij. Ik voelde eigenlijk niets prikken ofzo. En 's avonds kon ik zelf weer dingen scherp zien (85%). De volgende dag kon ik ook weer lezen en dus werken achter mijn PC. Aan het eind van dag 2 zag ik 90% denk ik en ging het lezen perfect. Nu een week later is de normale zicht 98% en het lezen ook al 90%. Het wordt met de dag beter en ik heb sinds de behandeling eigenlijk niets gevoeld. Ook niet net na de behandeling toen de verdoving was uitgewerkt (maar dat wisselt per persoon). Al met al ben ik dus mega blij dat ik het heb gedaan. Ook omdat ze ook speciale openingstarieven hadden, waardoor het nog extra scheelde.
Michel Duarte
Michel Duarte
2 April 2024
Vorig week mijn ogen laten laseren. De eerste uren na het laseren last van felle (zon)licht. Voor de rest geen ongemakkelijkheden. Uiterst tevreden over de service!
Mariska Weel
Mariska Weel
28 Maart 2024
Ik (46) heb begin februari 2024 mijn ogen laten laseren bij deze kliniek in Naarden. Hoewel de kliniek nieuw is (pas sinds december 2023 geopend) is de dienst doende oogchirurg iemand met erg veel ervaring op het gebied van ooglaseren. Het vooronderzoek wees uit dat mijn ogen niet geschikt bleken te zijn voor de CLEAR-behandeling (een soort SMILE+) of voor LASIK. Dit vanwege mijn hoornvlies dat te dun was. Daarnaast bleken vervangende lenzen ook (nog) geen optie. Het werd dus TransPRK. Een behandeling die sowieso al mijn voorkeur had omdat het ‘no-touch’ is: de behandeling wordt uitgevoerd met laser, zonder snijden. Dat idee stond me meer aan dan het snijden van een flap. Een week later kon ik al terecht voor de ingreep. Dat verliep vlekkeloos. De ingreep zelf duurde maar een paar minuten. Met een zonnebril op en een tas met oogdruppels kon ik naar huis. Ik heb nadien heel weinig ongemak gehad van het herstel. Ik kon me na twee dagen weer goed redden binnen en buitenshuis. Het duurde wel een week ongeveer voordat ik weer kon werken. Ik heb een bureaubaan waarbij ik de hele dag achter een computerbeeldscherm zit. Inmiddels zie ik superscherp veraf en dichtbij. Ik ben heel tevreden over deze kliniek (ook wat betreft nazorg en vriendelijkheid van de medewerkers) en kan deze iedereen aanraden.
elek4 you
elek4 you
22 Maart 2024
Heel vriendelijk ontvangen. Oogspecialisten zijn vriendelijk en duidelijk over behandeling, ook als blijkt dat laseren geen mogelijkheid is. Eerlijke behandeling.
Vin
Vin
9 Maart 2024
Het is voor mij een (inmiddels) kleine twee weken geleden dat ik een TransPRK ingreep bij Nationaal Oogcentrum heb laten doen. Ik kan ik allen maar zeggen dat deze kliniek wel echt super is! Ik ben ontzettend blij dat ik het hier heb laten doen. Iedereen is betrokken en uiterst behulpzaam. De oogarts is erg ervaren en neemt goed de tijd om adviezen te geven, vragen te beantwoorden en je helemaal mee te nemen in het proces van A-Z (en daarna). Ze zijn hier eerlijk en laten ook gerust weten dat er risicos gelden/behandelingen niet uitgevoerd kunnen worden door een te hoog risico. Ik ben in iedergeval zeer tevreden over het resultaat! Tot nog toe weinig bijwerkingen (lichte vorm van glare/halo en klein beetje last van droge ogen), maar dit wordt als het goed is gedurende tijd ook nog minder, of verdwijnt. Mijn advies, als je het overweegt om het te doen vraag dan hier een vrijblijvend oogonderzoek aan en laat je goed informeren! Het zijn tenslotte je ogen en daarvoor wil je zeker weten dat een kliniek eerlijk, betrouwbaar en veilig/hygiënisch is. Alles heb ik wel ervaren bij Nationaal Oogcentrum!
Rob
Rob
26 Februari 2024
Vakkundig team en goede voor en nazorg gehad. In het begin wat administratieve issues vanwege het nieuwe systeem. Maar dat is allemaal opgelost nu.
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top