skip to Main Content
Claim je korting maak nu een afspraak!

Hoge zomerkorting tot wel €350,- op je behandeling in juni en juli

De werking van je ogen

blank

Goed zien is bijna zo vanzelfsprekend dat je er wellicht haast niet bij stilstaat. Tenzij je niet goed ziet. Dan word je er voortdurend aan herinnerd hoe belangrijk goed zicht is. Wellicht draag je een bril of lenzen of overweeg je je ogen te laten laseren? In zo’n geval wil je vast meer weten over de werking van een gezond oog. Daarover hier meer.

Anatomie van de ogen

Ogen zijn geëvolueerd uit een concentratie van lichtgevoelige cellen. De ogen van een mens zijn natuurlijk veel complexer dan dat. Ogen zijn bolvormig. Omdat ze in de schedel liggen, zien we maar een beperkt deel ervan. Het deel van de ogen dat we zien bestaat vooral uit het hoornvlies, de lens en het regenboogvlies. Dat laatste wordt doorgaans de iris genoemd en is het deel dat het oog zijn kleur geeft. Wanneer we het hebben over de kleur van iemands ogen, dan bedoelen we daarmee de kleur van de iris.

Het hoornvlies is het buitenste, flinterdunne laagje van het oog. Omdat het hoornvlies volledig doorzichtig is, zien we het niet in letterlijke zin. Achter het hoornvlies bevindt zich de iris en daaronder de lens. De oogbol is gevuld met vocht. Aan de binnenzijde hiervan bevindt zich het netvlies.

Hoe werkt een oog?

Natuurlijk is het interessant te weten hoe de anatomie van het oog werkt. Uit welke delen een oog bestaat. Maar nog veel interessanter is te weten hoe het oog dan precies werkt. Hoe werken al deze weefsels en onderdelen samen om je jouw zicht te geven?

De pupil is feitelijk een opening in het oog, waarachter zich de lens bevindt. Licht valt, via je pupil, door de lens op het netvlies aan de binnenkant van je ogen. Net als een kunstmatige lens heeft jouw natuurlijke lens een bepaalde dikte, die de sterke bepaald. Normaal gesproken is deze dikte precies goed om het licht haarscherp op je netvlies aan de achterkant van het oog te projecteren. Heb je een bril of lenzen? Dan sluit de dikte van jouw natuurlijke lens niet goed aan op de afstand tussen de lens en het netvlies. Het beeld wordt dan ofwel voor ofwel achter het netvlies geprojecteerd.

Bij een perfect werkend oog is dat natuurlijk niet het geval. Hier wordt het beeld haarscherp op het netvlies geprojecteerd. Maar wel omgedraaid. Je ogen zien in beginsel alles ondersteboven. Het zijn je hersenen die het beeld omdraaien, waardoor je uiteindelijk goed ziet.

Populaire pagina's

Patiëntwaarderingen
Nationaal Oogcentrum BV, LaatJeOgenLaseren.nl - Ooglaseren regio Amsterdam
Nationaal Oogcentrum BV, LaatJeOgenLaseren.nl - Ooglaseren regio Amsterdam
16 Google recensies
Mark de Laan
Mark de Laan
15 April 2024
Mooie, vernieuwde, kliniek in Naarden, waar ik ben geweest om van mijn (harde) multifocale contactlenzen af te komen. Gelukkig waren mijn ogen geschikt voor de Intralasik behandeling, met monovisie om de leesbril ook kwijt te raken. Na 2 weken kon ik al geholpen worden en het viel me super mee. De begeleiding was fijn en duidelijk, de artsen zeer kundig en geduldig, de behandeling zelf ging super snel en eigenlijk pijnvrij. Ik voelde eigenlijk niets prikken ofzo. En 's avonds kon ik zelf weer dingen scherp zien (85%). De volgende dag kon ik ook weer lezen en dus werken achter mijn PC. Aan het eind van dag 2 zag ik 90% denk ik en ging het lezen perfect. Nu een week later is de normale zicht 98% en het lezen ook al 90%. Het wordt met de dag beter en ik heb sinds de behandeling eigenlijk niets gevoeld. Ook niet net na de behandeling toen de verdoving was uitgewerkt (maar dat wisselt per persoon). Al met al ben ik dus mega blij dat ik het heb gedaan. Ook omdat ze ook speciale openingstarieven hadden, waardoor het nog extra scheelde.
Michel Duarte
Michel Duarte
2 April 2024
Vorig week mijn ogen laten laseren. De eerste uren na het laseren last van felle (zon)licht. Voor de rest geen ongemakkelijkheden. Uiterst tevreden over de service!
Mariska Weel
Mariska Weel
28 Maart 2024
Ik (46) heb begin februari 2024 mijn ogen laten laseren bij deze kliniek in Naarden. Hoewel de kliniek nieuw is (pas sinds december 2023 geopend) is de dienst doende oogchirurg iemand met erg veel ervaring op het gebied van ooglaseren. Het vooronderzoek wees uit dat mijn ogen niet geschikt bleken te zijn voor de CLEAR-behandeling (een soort SMILE+) of voor LASIK. Dit vanwege mijn hoornvlies dat te dun was. Daarnaast bleken vervangende lenzen ook (nog) geen optie. Het werd dus TransPRK. Een behandeling die sowieso al mijn voorkeur had omdat het ‘no-touch’ is: de behandeling wordt uitgevoerd met laser, zonder snijden. Dat idee stond me meer aan dan het snijden van een flap. Een week later kon ik al terecht voor de ingreep. Dat verliep vlekkeloos. De ingreep zelf duurde maar een paar minuten. Met een zonnebril op en een tas met oogdruppels kon ik naar huis. Ik heb nadien heel weinig ongemak gehad van het herstel. Ik kon me na twee dagen weer goed redden binnen en buitenshuis. Het duurde wel een week ongeveer voordat ik weer kon werken. Ik heb een bureaubaan waarbij ik de hele dag achter een computerbeeldscherm zit. Inmiddels zie ik superscherp veraf en dichtbij. Ik ben heel tevreden over deze kliniek (ook wat betreft nazorg en vriendelijkheid van de medewerkers) en kan deze iedereen aanraden.
elek4 you
elek4 you
22 Maart 2024
Heel vriendelijk ontvangen. Oogspecialisten zijn vriendelijk en duidelijk over behandeling, ook als blijkt dat laseren geen mogelijkheid is. Eerlijke behandeling.
Vin
Vin
9 Maart 2024
Het is voor mij een (inmiddels) kleine twee weken geleden dat ik een TransPRK ingreep bij Nationaal Oogcentrum heb laten doen. Ik kan ik allen maar zeggen dat deze kliniek wel echt super is! Ik ben ontzettend blij dat ik het hier heb laten doen. Iedereen is betrokken en uiterst behulpzaam. De oogarts is erg ervaren en neemt goed de tijd om adviezen te geven, vragen te beantwoorden en je helemaal mee te nemen in het proces van A-Z (en daarna). Ze zijn hier eerlijk en laten ook gerust weten dat er risicos gelden/behandelingen niet uitgevoerd kunnen worden door een te hoog risico. Ik ben in iedergeval zeer tevreden over het resultaat! Tot nog toe weinig bijwerkingen (lichte vorm van glare/halo en klein beetje last van droge ogen), maar dit wordt als het goed is gedurende tijd ook nog minder, of verdwijnt. Mijn advies, als je het overweegt om het te doen vraag dan hier een vrijblijvend oogonderzoek aan en laat je goed informeren! Het zijn tenslotte je ogen en daarvoor wil je zeker weten dat een kliniek eerlijk, betrouwbaar en veilig/hygiënisch is. Alles heb ik wel ervaren bij Nationaal Oogcentrum!
Rob
Rob
26 Februari 2024
Vakkundig team en goede voor en nazorg gehad. In het begin wat administratieve issues vanwege het nieuwe systeem. Maar dat is allemaal opgelost nu.
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top