skip to Main Content
Claim je korting maak nu een afspraak!

Hoge zomerkorting tot wel €350,- op je behandeling in juni en juli

Leuke weetjes over de kleur van jouw ogen

Goede Ogen

Oogkleur is een opvallend uiterlijk kenmerk waar veel mensen eigenlijk maar weinig van afweten. Hoe komt u eigenlijk aan uw kleur ogen? Waarom hebben Europeanen zo vaak blauwe ogen? En erven kinderen de oogkleur van hun ouders? Allemaal vragen die mensen zich af en toe wel eens stellen. Hier leest u het antwoord op veel van dit soort vragen.

Goed om te weten is dat, als we het hebben over oogkleur, we eigenlijk de iris bedoelen. Dit is het deel van de oog dat kleur heeft. De pupil is altijd donker en de rest van de oogbol is in principe wit.

Welke oogkleuren zijn er?

Hoeveel oogkleuren er precies zijn, hangt ervan af hoe je de grens tussen verschillende kleuren definieert. In principe is er sprake van een spectrum van oogkleuren. Dat betekent dat verschillende kleuren geleidelijk in elkaar over lopen. Simpel gezegd: het is niet altijd even makkelijk om te bepalen waar precies de grens tussen blauw en grijs ligt, of tussen bruin en groen. Sommige ogen hebben van beide kleuren iets weg.

De belangrijkste oogkleuren die in het dagelijks taalgebruik benoemd worden zijn: blauw, bruin en groen. Dat wil dus niet zeggen dat dit de enige oogkleuren zijn. Wel is het zo dat andere oogkleuren in principe een variant of combinatie van deze kleuren zijn. Dat is niet alleen zo qua uiterlijk, maar ook genetisch. De kleur van uw ogen is namelijk genetisch bepaald.

Kleur ogen erfelijk?

Ja, oogkleur is erfelijk. Maar daarmee is natuurlijk lang niet alles gezegd. Wat voor kleur ogen krijgen kinderen van ouders met twee verschillende oogkleuren, bijvoorbeeld? De erfelijkheid van oogkleur is iets complex. Er zijn meer dan 100 genen bij betrokken. Daarbij is niet elk gen even belangrijk. In de praktijk is slechts een klein aantal genen voor het grootste deel verantwoordelijk voor de kleur van uw ogen.

Als we de erfelijk van oogkleur simpeler voorstellen dan die is, door te doen alsof één gen bepalend is, dan kun je stellen dat de oogkleur bruin is dominant over blauw. Groen zit daartussenin. Dit betekent dat als u van uw ene ouder een blauw gen erft en van de ander een bruin gen, uw ogen in principe bruin zijn. U heeft dan zelf wel een blauw gen én een bruin gen, maar het bruine gen bepaalt in grote mate welke kleur uw ogen hebben. Omdat mensen met bruine ogen heel goed een gen voor blauwe ogen kunnen hebben, is het niet zeldzaam dat ouders met bruine ogen een kind met blauwe ogen krijgen.

Kan de kleur van mijn ogen veranderen?

In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby’s geboren met blauwe ogen. Ook baby’s die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden. Zo kunnen bruine ogen, net als huid, donkerder worden bij hoge blootstelling aan zonlicht. Mensen met genen voor twee verschillende oogkleuren, kunnen bovendien combinaties van beide kleuren in hun irissen terugzien. Bijvoorbeeld een bruine kring aan de binnenkant van een blauw oog. De mate waarin dit zich voordoet kan wel degelijk verschillen gedurende een mensenleven.

Populaire pagina's

Patiëntwaarderingen
Nationaal Oogcentrum BV, LaatJeOgenLaseren.nl - Ooglaseren regio Amsterdam
Nationaal Oogcentrum BV, LaatJeOgenLaseren.nl - Ooglaseren regio Amsterdam
16 Google recensies
Mark de Laan
Mark de Laan
15 April 2024
Mooie, vernieuwde, kliniek in Naarden, waar ik ben geweest om van mijn (harde) multifocale contactlenzen af te komen. Gelukkig waren mijn ogen geschikt voor de Intralasik behandeling, met monovisie om de leesbril ook kwijt te raken. Na 2 weken kon ik al geholpen worden en het viel me super mee. De begeleiding was fijn en duidelijk, de artsen zeer kundig en geduldig, de behandeling zelf ging super snel en eigenlijk pijnvrij. Ik voelde eigenlijk niets prikken ofzo. En 's avonds kon ik zelf weer dingen scherp zien (85%). De volgende dag kon ik ook weer lezen en dus werken achter mijn PC. Aan het eind van dag 2 zag ik 90% denk ik en ging het lezen perfect. Nu een week later is de normale zicht 98% en het lezen ook al 90%. Het wordt met de dag beter en ik heb sinds de behandeling eigenlijk niets gevoeld. Ook niet net na de behandeling toen de verdoving was uitgewerkt (maar dat wisselt per persoon). Al met al ben ik dus mega blij dat ik het heb gedaan. Ook omdat ze ook speciale openingstarieven hadden, waardoor het nog extra scheelde.
Michel Duarte
Michel Duarte
2 April 2024
Vorig week mijn ogen laten laseren. De eerste uren na het laseren last van felle (zon)licht. Voor de rest geen ongemakkelijkheden. Uiterst tevreden over de service!
Mariska Weel
Mariska Weel
28 Maart 2024
Ik (46) heb begin februari 2024 mijn ogen laten laseren bij deze kliniek in Naarden. Hoewel de kliniek nieuw is (pas sinds december 2023 geopend) is de dienst doende oogchirurg iemand met erg veel ervaring op het gebied van ooglaseren. Het vooronderzoek wees uit dat mijn ogen niet geschikt bleken te zijn voor de CLEAR-behandeling (een soort SMILE+) of voor LASIK. Dit vanwege mijn hoornvlies dat te dun was. Daarnaast bleken vervangende lenzen ook (nog) geen optie. Het werd dus TransPRK. Een behandeling die sowieso al mijn voorkeur had omdat het ‘no-touch’ is: de behandeling wordt uitgevoerd met laser, zonder snijden. Dat idee stond me meer aan dan het snijden van een flap. Een week later kon ik al terecht voor de ingreep. Dat verliep vlekkeloos. De ingreep zelf duurde maar een paar minuten. Met een zonnebril op en een tas met oogdruppels kon ik naar huis. Ik heb nadien heel weinig ongemak gehad van het herstel. Ik kon me na twee dagen weer goed redden binnen en buitenshuis. Het duurde wel een week ongeveer voordat ik weer kon werken. Ik heb een bureaubaan waarbij ik de hele dag achter een computerbeeldscherm zit. Inmiddels zie ik superscherp veraf en dichtbij. Ik ben heel tevreden over deze kliniek (ook wat betreft nazorg en vriendelijkheid van de medewerkers) en kan deze iedereen aanraden.
elek4 you
elek4 you
22 Maart 2024
Heel vriendelijk ontvangen. Oogspecialisten zijn vriendelijk en duidelijk over behandeling, ook als blijkt dat laseren geen mogelijkheid is. Eerlijke behandeling.
Vin
Vin
9 Maart 2024
Het is voor mij een (inmiddels) kleine twee weken geleden dat ik een TransPRK ingreep bij Nationaal Oogcentrum heb laten doen. Ik kan ik allen maar zeggen dat deze kliniek wel echt super is! Ik ben ontzettend blij dat ik het hier heb laten doen. Iedereen is betrokken en uiterst behulpzaam. De oogarts is erg ervaren en neemt goed de tijd om adviezen te geven, vragen te beantwoorden en je helemaal mee te nemen in het proces van A-Z (en daarna). Ze zijn hier eerlijk en laten ook gerust weten dat er risicos gelden/behandelingen niet uitgevoerd kunnen worden door een te hoog risico. Ik ben in iedergeval zeer tevreden over het resultaat! Tot nog toe weinig bijwerkingen (lichte vorm van glare/halo en klein beetje last van droge ogen), maar dit wordt als het goed is gedurende tijd ook nog minder, of verdwijnt. Mijn advies, als je het overweegt om het te doen vraag dan hier een vrijblijvend oogonderzoek aan en laat je goed informeren! Het zijn tenslotte je ogen en daarvoor wil je zeker weten dat een kliniek eerlijk, betrouwbaar en veilig/hygiënisch is. Alles heb ik wel ervaren bij Nationaal Oogcentrum!
Rob
Rob
26 Februari 2024
Vakkundig team en goede voor en nazorg gehad. In het begin wat administratieve issues vanwege het nieuwe systeem. Maar dat is allemaal opgelost nu.
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top