skip to Main Content
Claim je korting maak nu een afspraak!

Hoge zomerkorting tot wel €350,- op je behandeling in juni en juli

Refractieafwijkingen uitgelegd

blank
Javier Martínez
Javier Martínez

Wat is een refractieafwijking?

Bij normaal zicht komt licht dat wordt gereflecteerd door een voorwerp het oog binnen via het hoornvlies. Het hoornvlies buigt (breekt) deze lichtstralen door naar de natuurlijke lens van het oog, waar ze weer worden gebogen om te focussen op een scherp punt op het netvlies. De netvliescellen zetten de lichtstralen om in elektrische impulsen die naar de hersenen worden gestuurd (via de oogzenuw) en verwerkt tot een beeld. Brekingsfouten (refractieafwijkingen) treden op wanneer het oog niet perfect gevormd is, zodat lichtstralen niet correct op het netvlies worden gericht.

Veelvoorkomende refractieafwijkingen

Alle refractieafwijkingen zijn van invloed op het vermogen van het oog om op verschillende afstanden duidelijk te zien. De manier waarop het gezichtsvermogen wordt aangetast, en de bijbehorende symptomen, variëren echter aanzienlijk tussen de verschillende soorten refractieafwijkingen. Over het algemeen wordt het vermogen van het oog om licht te focussen beïnvloed door de vorm van het hoornvlies, de kromming van de lens en de lengte van het oog.

Wat is bijziendheid?

Mensen met bijziendheid (myopie) kunnen objecten in de buurt duidelijk zien, maar hebben moeite om zich te concentreren op objecten die ver weg zijn. Bijziendheid treedt meestal op als het hoornvlies of de lens te gebogen is en het licht te sterk buigt, als het oog te lang is of als gevolg van een combinatie van deze factoren. Als gevolg hiervan focussen lichtstralen zich voor, in plaats van op, het netvlies.

Bijziendheid ontwikkelt zich meestal in de vroege kinderjaren en kan met de leeftijd verergeren naarmate de vorm van het oog in de loop van de tijd verandert. Overmatige schermtijd en niet genoeg tijd buitenshuis doorbrengen kan tot ernstigere gevallen leiden. Bijziendheid wordt meestal steeds erger totdat iemand begin twintig is. Voor sommige mensen kan zelfs na die tijd nog verergeren.

Wat is verziendheid?

Verziendheid (hypermetropie) is een aandoening waarbij verre objecten duidelijk te zien zijn, maar objecten dichtbij wazig lijken. Dit gebeurt meestal wanneer het hoornvlies (of de lens) minder gebogen is dan normaal, het oog te kort is of een combinatie van deze twee factoren. Het afgeplatte hoornvlies kan lichtstralen niet sterk genoeg buigen, wat betekent dat het licht zich achter het netvlies concentreert in plaats van er direct op.

Verziendheid kan op elke leeftijd voorkomen, maar wordt vaak erger na de leeftijd van 40 jaar.

Wat is een cilinderafwijking?

Een cilinderafwijking (astigmatisme) wordt gekenmerkt door wazig of vervormd zicht, meestal op alle afstanden. Astigmatisme treedt op wanneer het hoornvlies niet perfect afgerond is (d.w.z. meer de vorm heeft van een rugbybal dan van een voetbal). Als gevolg hiervan worden lichtstralen die door het hoornvlies gaan ongelijkmatig gebogen en focussen ze niet op een bepaald punt op het netvlies.

Astigmatisme is een veel voorkomende diagnose en de meeste mensen hebben een zekere mate van cornea-asymmetrie. Hoewel mensen met licht astigmatisme misschien niet weten dat ze het hebben totdat ze een regelmatig oogonderzoek ondergaan, kunnen zeer ernstige gevallen resulteren in een zeer vervormd zicht – alsof je in een lachspiegel kijkt.

blankWat is presbyopie?

Presbyopie (ouderdomsverziendheid) ontwikkelt zich geleidelijk in de loop van de tijd naarmate de ooglens stijver wordt en de spieren rond de lens verzwakken. Wanneer je naar objecten dichtbij kijkt, verandert de lens in het oog van vorm om licht meer te breken (buigen). Concreet wordt het meer convex. Met de leeftijd verliest de lens dit vermogen en als gevolg daarvan stelt het beeld niet scherp op het netvlies.

Presbyopie veroorzaakt progressieve visuele achteruitgang, meestal tussen de 40 en 65 jaar, en vertoont wazig zicht bij het uitvoeren van taken in de buurt, zoals lezen. Het komt vaak voor dat oudere mensen presbyopie ontwikkelen naast een bestaande refractieafwijking zoals bijziendheid of een cilinderafwijking.

Wat zijn de symptomen van een refractieafwijking?

  • Wazig of vervormd zicht
  • Moeilijkheden om scherp te stellen op objecten dichtbij of veraf
  • Turen om te lezen
  • Vermoeidheid van de ogen of vermoeidheid

Hoe worden refractieafwijkingen gediagnosticeerd?

Refractiefouten worden gediagnosticeerd tijdens een uitgebreid oogonderzoek met een optometrist of oogarts.

Tijdens het onderzoek wordt een gezichtsscherptetest uitgevoerd om te controleren hoe helder jouw zicht is. Refractietests worden ook vaak gebruikt om te controleren hoe goed jouw ogen licht kunnen focussen en of een corrigerende bril of contactlenzen nodig zijn om het refractievermogen aan te passen.

Er kunnen ook verschillende andere tests worden opgenomen om de gezondheid en functie van andere delen van het oog te bepalen. Aangezien de vorm van jouw oog en de sterkte van refractieafwijkingen in de loop van de tijd kunnen veranderen, raden wij je aan elke één à twee jaar een uitgebreid oogonderzoek ondergaan.

Omgaan met een refractieafwijking

Refractieafwijkingen kunnen worden gecorrigeerd met een bril en contactlenzen, of worden behandeld met een ooglaserbehandeling of lensimplantatie, afhankelijk van de ernst van de brekingsfout en iemands leeftijd.

Een ooglaserbehandeling houdt in dat het hoornvlies permanent wordt hervormd om het refractievermogen aan te passen, zodat het licht goed op het netvlies kan focussen. Dit is over het algemeen geschikt voor mensen met bijziendheid, verziendheid en / of astigmatisme en presbyopie. Meer informatie over ooglaseren en de verschillende soorten behandelingen die wij aanbieden vind je op onze pagina ooglaseren.

Lensimplantaten is een andere vorm van oogcorrectiechirurgie die meestal is voorbehouden aan mensen ouder dan 45 jaar en die het risico lopen presbyopie te ontwikkelen of die al ervaren. Deze procedure omvat het vervangen van de natuurlijke lens van het oog door een kunstmatige lens (bekend als een intraoculaire lens). Ga voor meer informatie over de verschillende beschikbare lensopties naar onze pagina over lensimplantaten.

Populaire pagina's

Patiëntwaarderingen
Nationaal Oogcentrum BV, LaatJeOgenLaseren.nl - Ooglaseren regio Amsterdam
Nationaal Oogcentrum BV, LaatJeOgenLaseren.nl - Ooglaseren regio Amsterdam
16 Google recensies
Mark de Laan
Mark de Laan
15 April 2024
Mooie, vernieuwde, kliniek in Naarden, waar ik ben geweest om van mijn (harde) multifocale contactlenzen af te komen. Gelukkig waren mijn ogen geschikt voor de Intralasik behandeling, met monovisie om de leesbril ook kwijt te raken. Na 2 weken kon ik al geholpen worden en het viel me super mee. De begeleiding was fijn en duidelijk, de artsen zeer kundig en geduldig, de behandeling zelf ging super snel en eigenlijk pijnvrij. Ik voelde eigenlijk niets prikken ofzo. En 's avonds kon ik zelf weer dingen scherp zien (85%). De volgende dag kon ik ook weer lezen en dus werken achter mijn PC. Aan het eind van dag 2 zag ik 90% denk ik en ging het lezen perfect. Nu een week later is de normale zicht 98% en het lezen ook al 90%. Het wordt met de dag beter en ik heb sinds de behandeling eigenlijk niets gevoeld. Ook niet net na de behandeling toen de verdoving was uitgewerkt (maar dat wisselt per persoon). Al met al ben ik dus mega blij dat ik het heb gedaan. Ook omdat ze ook speciale openingstarieven hadden, waardoor het nog extra scheelde.
Michel Duarte
Michel Duarte
2 April 2024
Vorig week mijn ogen laten laseren. De eerste uren na het laseren last van felle (zon)licht. Voor de rest geen ongemakkelijkheden. Uiterst tevreden over de service!
Mariska Weel
Mariska Weel
28 Maart 2024
Ik (46) heb begin februari 2024 mijn ogen laten laseren bij deze kliniek in Naarden. Hoewel de kliniek nieuw is (pas sinds december 2023 geopend) is de dienst doende oogchirurg iemand met erg veel ervaring op het gebied van ooglaseren. Het vooronderzoek wees uit dat mijn ogen niet geschikt bleken te zijn voor de CLEAR-behandeling (een soort SMILE+) of voor LASIK. Dit vanwege mijn hoornvlies dat te dun was. Daarnaast bleken vervangende lenzen ook (nog) geen optie. Het werd dus TransPRK. Een behandeling die sowieso al mijn voorkeur had omdat het ‘no-touch’ is: de behandeling wordt uitgevoerd met laser, zonder snijden. Dat idee stond me meer aan dan het snijden van een flap. Een week later kon ik al terecht voor de ingreep. Dat verliep vlekkeloos. De ingreep zelf duurde maar een paar minuten. Met een zonnebril op en een tas met oogdruppels kon ik naar huis. Ik heb nadien heel weinig ongemak gehad van het herstel. Ik kon me na twee dagen weer goed redden binnen en buitenshuis. Het duurde wel een week ongeveer voordat ik weer kon werken. Ik heb een bureaubaan waarbij ik de hele dag achter een computerbeeldscherm zit. Inmiddels zie ik superscherp veraf en dichtbij. Ik ben heel tevreden over deze kliniek (ook wat betreft nazorg en vriendelijkheid van de medewerkers) en kan deze iedereen aanraden.
elek4 you
elek4 you
22 Maart 2024
Heel vriendelijk ontvangen. Oogspecialisten zijn vriendelijk en duidelijk over behandeling, ook als blijkt dat laseren geen mogelijkheid is. Eerlijke behandeling.
Vin
Vin
9 Maart 2024
Het is voor mij een (inmiddels) kleine twee weken geleden dat ik een TransPRK ingreep bij Nationaal Oogcentrum heb laten doen. Ik kan ik allen maar zeggen dat deze kliniek wel echt super is! Ik ben ontzettend blij dat ik het hier heb laten doen. Iedereen is betrokken en uiterst behulpzaam. De oogarts is erg ervaren en neemt goed de tijd om adviezen te geven, vragen te beantwoorden en je helemaal mee te nemen in het proces van A-Z (en daarna). Ze zijn hier eerlijk en laten ook gerust weten dat er risicos gelden/behandelingen niet uitgevoerd kunnen worden door een te hoog risico. Ik ben in iedergeval zeer tevreden over het resultaat! Tot nog toe weinig bijwerkingen (lichte vorm van glare/halo en klein beetje last van droge ogen), maar dit wordt als het goed is gedurende tijd ook nog minder, of verdwijnt. Mijn advies, als je het overweegt om het te doen vraag dan hier een vrijblijvend oogonderzoek aan en laat je goed informeren! Het zijn tenslotte je ogen en daarvoor wil je zeker weten dat een kliniek eerlijk, betrouwbaar en veilig/hygiënisch is. Alles heb ik wel ervaren bij Nationaal Oogcentrum!
Rob
Rob
26 Februari 2024
Vakkundig team en goede voor en nazorg gehad. In het begin wat administratieve issues vanwege het nieuwe systeem. Maar dat is allemaal opgelost nu.
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top