skip to Main Content
Claim je korting maak nu een afspraak!

Hoge zomerkorting tot wel €350,- op je behandeling in juni en juli

Schitteringen en halo’s na een ooglaser behandeling

Schitteringen En Halo's Na Een Oogbehandeling

Halo’s en verblinding na een ooglaserbehandeling zijn bijna verleden tijd. Leer hoe ze worden veroorzaakt en lees meer over de symptomen en risicofactoren. Ook kun je in deze blog lezen over hoe nieuwe technologie de behandelingen heeft verbetert.

Halo’s en verblinding kunnen voorkomen wanneer een focuspunt van licht zoals een autokoplamp of een standby-lampje van een video of tv in een donkere kamer, een gloed of strepen van licht om zich heen hebben. Begrippen als “waas” of “verstrooiing” van licht kunnen ook worden gebruikt om deze visuele effecten te beschrijven. Veel patiënten die in de begintijden laserbehandelingen ondergingen, ervoeren die schittering als erg lastig en vervelend.

In gepubliceerde onderzoeken uit de vroege jaren 1990 meldde ongeveer 85% van de patiënten die PRK ondergingen (foto-refractieve keratectomie – de voorloper van LASIK en LASEK of TransPRK) deze effecten en besloot 15% daarom niet beide ogen tegelijkertijd te behandelen. (In vroege onderzoeksstudies was er vaak een significant interval tussen het behandelen van de twee ogen.) Deze optische effecten – of aberraties – behoren nu bijna tot het verleden met de moderne lasertechnieken.

Verblinding, halo’s, verstrooiing en waas na een behandeling hebben twee hoofdoorzaken: de ene meestal tijdelijk en de andere mogelijk langduriger.

Onmiddellijk na de behandeling moet het hoornvlies (het gebogen venster aan de voorkant van het oog waarop een contactlens past) genezen. Terwijl het dit doet, is het enigszins gezwollen en verstrooit het licht, wat vooral merkbaar is met licht in een donkere omgeving. Het effect is alsof je door een beslagen raam of een stuk gaas kijkt. Dit is van korte duur en neemt binnen enkele dagen of weken af ​​naarmate de zwelling in het hoornvlies afneemt.

De tweede oorzaak van deze symptomen of afwijkingen, vooral halo’s, is te wijten aan het feit dat de vorm van het hoornvlies wordt gewijzigd door de laserbehandeling. Dit is natuurlijk hoe het proces in de eerste plaats werkt – door de kromming van het hoornvlies te veranderen op een nauwkeurige, computergestuurde manier om de focus van het licht op het netvlies aan de achterkant van het oog te veranderen. Bijvoorbeeld, bij bijziende patiënten wordt het centrale hoornvlies in wezen opnieuw geprofileerd door de laser om zijn kromming te verminderen of af te vlakken.

Hoe groter de afwijking, hoe groter de verandering in de kromming van het hoornvlies en hoe groter de kans op geïnduceerde afwijkingen. Twee zeer belangrijke factoren spelen een rol bij het genereren van halo’s en andere afwijkingen – de exacte afwijking en de grootte van de pupil. Een patiënt met kleine pupillen is zich misschien helemaal niet bewust van halo’s omdat het licht van bijvoorbeeld een autokoplamp “minder verstrooid” wordt of nauwkeuriger door het gebied van de kleine pupil wordt gefocust, terwijl een patiënt met grote pupillen er mogelijk juist heel veel last van heeft.

Het is daarom belangrijk dat de behandelde zone in het centrale hoornvlies de maximale pupilgrootte ‘bedekt’ of zelfs wat groter is. Lasers hadden in de begindagen beperkte behandelingsdiameters, aanvankelijk slechts vier millimeter, en vandaar het grote aantal patiënten dat halo’s opmerkte. Moderne ‘flying-spot’ lasers kunnen bijna het gehele hoornvlies behandelen. En de totale behandelingsdiameter van acht of negen millimeter, aanzienlijk groter dan de gemiddelde pupilgrootte, zijn tegenwoordig (gelukkig) routine.

Bovendien zorgen zeer geavanceerde volgsystemen er nu voor dat de cirkelvormige (of elliptische) behandelzones nauwkeurig gecentreerd zijn over de pupil, omdat slecht gecentreerde behandelingszones ook lastige optische aberraties kunnen veroorzaken. Met huidige lasers (Wavefront) zijn deze halo’s en andere aberraties vrijwel geëlimineerd. Beter nog, de moderne behandelingen kunnen zelfs vele jaren na een eerder uitgevoerde procedure veilig worden toegepast. Bij het Nationaal Oogcentrum hebben we de nieuwste lasers en diagnostische systemen en onze oogartsen zijn vaak in staat om halo’s en schitteringen ontstaan als gevolg van behandelingen met vroegere systemen te verbeteren of volledig te elimineren.

Populaire pagina's

Patiëntwaarderingen
Nationaal Oogcentrum BV, LaatJeOgenLaseren.nl - Ooglaseren regio Amsterdam
Nationaal Oogcentrum BV, LaatJeOgenLaseren.nl - Ooglaseren regio Amsterdam
16 Google recensies
Mark de Laan
Mark de Laan
15 April 2024
Mooie, vernieuwde, kliniek in Naarden, waar ik ben geweest om van mijn (harde) multifocale contactlenzen af te komen. Gelukkig waren mijn ogen geschikt voor de Intralasik behandeling, met monovisie om de leesbril ook kwijt te raken. Na 2 weken kon ik al geholpen worden en het viel me super mee. De begeleiding was fijn en duidelijk, de artsen zeer kundig en geduldig, de behandeling zelf ging super snel en eigenlijk pijnvrij. Ik voelde eigenlijk niets prikken ofzo. En 's avonds kon ik zelf weer dingen scherp zien (85%). De volgende dag kon ik ook weer lezen en dus werken achter mijn PC. Aan het eind van dag 2 zag ik 90% denk ik en ging het lezen perfect. Nu een week later is de normale zicht 98% en het lezen ook al 90%. Het wordt met de dag beter en ik heb sinds de behandeling eigenlijk niets gevoeld. Ook niet net na de behandeling toen de verdoving was uitgewerkt (maar dat wisselt per persoon). Al met al ben ik dus mega blij dat ik het heb gedaan. Ook omdat ze ook speciale openingstarieven hadden, waardoor het nog extra scheelde.
Michel Duarte
Michel Duarte
2 April 2024
Vorig week mijn ogen laten laseren. De eerste uren na het laseren last van felle (zon)licht. Voor de rest geen ongemakkelijkheden. Uiterst tevreden over de service!
Mariska Weel
Mariska Weel
28 Maart 2024
Ik (46) heb begin februari 2024 mijn ogen laten laseren bij deze kliniek in Naarden. Hoewel de kliniek nieuw is (pas sinds december 2023 geopend) is de dienst doende oogchirurg iemand met erg veel ervaring op het gebied van ooglaseren. Het vooronderzoek wees uit dat mijn ogen niet geschikt bleken te zijn voor de CLEAR-behandeling (een soort SMILE+) of voor LASIK. Dit vanwege mijn hoornvlies dat te dun was. Daarnaast bleken vervangende lenzen ook (nog) geen optie. Het werd dus TransPRK. Een behandeling die sowieso al mijn voorkeur had omdat het ‘no-touch’ is: de behandeling wordt uitgevoerd met laser, zonder snijden. Dat idee stond me meer aan dan het snijden van een flap. Een week later kon ik al terecht voor de ingreep. Dat verliep vlekkeloos. De ingreep zelf duurde maar een paar minuten. Met een zonnebril op en een tas met oogdruppels kon ik naar huis. Ik heb nadien heel weinig ongemak gehad van het herstel. Ik kon me na twee dagen weer goed redden binnen en buitenshuis. Het duurde wel een week ongeveer voordat ik weer kon werken. Ik heb een bureaubaan waarbij ik de hele dag achter een computerbeeldscherm zit. Inmiddels zie ik superscherp veraf en dichtbij. Ik ben heel tevreden over deze kliniek (ook wat betreft nazorg en vriendelijkheid van de medewerkers) en kan deze iedereen aanraden.
elek4 you
elek4 you
22 Maart 2024
Heel vriendelijk ontvangen. Oogspecialisten zijn vriendelijk en duidelijk over behandeling, ook als blijkt dat laseren geen mogelijkheid is. Eerlijke behandeling.
Vin
Vin
9 Maart 2024
Het is voor mij een (inmiddels) kleine twee weken geleden dat ik een TransPRK ingreep bij Nationaal Oogcentrum heb laten doen. Ik kan ik allen maar zeggen dat deze kliniek wel echt super is! Ik ben ontzettend blij dat ik het hier heb laten doen. Iedereen is betrokken en uiterst behulpzaam. De oogarts is erg ervaren en neemt goed de tijd om adviezen te geven, vragen te beantwoorden en je helemaal mee te nemen in het proces van A-Z (en daarna). Ze zijn hier eerlijk en laten ook gerust weten dat er risicos gelden/behandelingen niet uitgevoerd kunnen worden door een te hoog risico. Ik ben in iedergeval zeer tevreden over het resultaat! Tot nog toe weinig bijwerkingen (lichte vorm van glare/halo en klein beetje last van droge ogen), maar dit wordt als het goed is gedurende tijd ook nog minder, of verdwijnt. Mijn advies, als je het overweegt om het te doen vraag dan hier een vrijblijvend oogonderzoek aan en laat je goed informeren! Het zijn tenslotte je ogen en daarvoor wil je zeker weten dat een kliniek eerlijk, betrouwbaar en veilig/hygiënisch is. Alles heb ik wel ervaren bij Nationaal Oogcentrum!
Rob
Rob
26 Februari 2024
Vakkundig team en goede voor en nazorg gehad. In het begin wat administratieve issues vanwege het nieuwe systeem. Maar dat is allemaal opgelost nu.
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top