Maak een afspraak

Wilt u weten of u uw ogen kunt laten laseren? Wij geven u graag een indicatie tijdens een gratis vooronderzoek. Vul onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ooglaser behandelingen in april 2020

Als Dutch Clinic Select nemen wij de veiligheid van u als cliënt en van onze medewerkers zeer serieus. Wij volgen het advies van RIVM over het coronavirus (COVID-19) op de voet en passen hier onze werkwijze op aan.

Dutch Clinic Select heeft besloten om tot 28 april 2020 aangepast open te zijn voor behandelingen en controles.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van 10.00 tot 16.00 uur voor extra informatie en het inplannen van nieuwe behandelingen.

Heeft u een afspraak staan in april 2020 dan wordt u gebeld. U hoeft niet zelf te bellen.

Wij danken u voor uw begrip.
Team van Dutch Clinic Select

skip to Main Content

Op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 19.00 uur.

Schitteringen en halo’s na een ooglaser behandeling

Halo’s en verblinding na ooglaseren zijn bijna verleden tijd. Leer hoe ze worden veroorzaakt en lees meer over de symptomen en risicofactoren. Ook kunt in deze blog lezen over hoe nieuwe technologie de behandelingen heeft verbetert.
Halo’s en verblinding kunnen voorkomen wanneer een focuspunt van licht zoals een autokoplamp of een standby-lampje van een video of tv in een donkere kamer, een gloed of strepen van licht om zich heen hebben. Begrippen als “waas” of “verstrooiing” van licht kunnen ook worden gebruikt om deze visuele effecten te beschrijven. Veel patiënten die in de begintijden van ooglaseren een behandeling ondergingen, ervaarden die schittering als erg lastig en vervelend.

In gepubliceerde onderzoeken uit de vroege jaren 1990 meldde ongeveer 85% van de patiënten die PRK ondergingen (foto-refractieve keratectomie – de voorloper van LASIK en LASEK of TransPRK) deze effecten en besloot 15% daarom niet beide ogen tegelijkertijd te behandelen. (In vroege onderzoeksstudies was er vaak een significant interval tussen het behandelen van de twee ogen.) Deze optische effecten – of aberraties – behoren nu bijna tot het verleden met de moderne ooglasertechnieken.

Verblinding, halo’s, verstrooiing en waas na ooglaseren hebben twee hoofdoorzaken: de ene meestal tijdelijk en de andere mogelijk langduriger.

Onmiddellijk na ooglaseren moet het hoornvlies (het gebogen venster aan de voorkant van het oog waarop een contactlens past) genezen. Terwijl het dit doet, is het enigszins gezwollen en verstrooit het licht, wat vooral merkbaar is met licht in een donkere omgeving. Het effect is alsof je door een beslagen raam of een stuk gaas kijkt. Dit is van korte duur en neemt binnen enkele dagen of weken af ​​naarmate de zwelling in het hoornvlies afneemt.

De tweede oorzaak van deze symptomen of afwijkingen, vooral halo’s, is te wijten aan het feit dat de vorm van het hoornvlies wordt gewijzigd door de laserbehandeling. Dit is natuurlijk hoe ooglaseren in de eerste plaats werkt – door de kromming van het hoornvlies te veranderen op een nauwkeurige, computergestuurde manier om de focus van het licht op het netvlies aan de achterkant van het oog te veranderen. Bijvoorbeeld, bij bijziende patiënten wordt het centrale hoornvlies in wezen opnieuw geprofileerd door de laser om zijn kromming te verminderen of af te vlakken.

Hoe groter de afwijking, hoe groter de verandering in de kromming van het hoornvlies en hoe groter de kans op geïnduceerde afwijkingen. Twee zeer belangrijke factoren spelen een rol bij het genereren van halo’s en andere afwijkingen – de exacte afwijking en de grootte van de pupil. Een patiënt met kleine pupillen is zich misschien helemaal niet bewust van halo’s omdat het licht van bijvoorbeeld een autokoplamp “minder verstrooid” wordt of nauwkeuriger door het gebied van de kleine pupil wordt gefocust, terwijl een patiënt met grote pupillen er mogelijk juist heel veel last van heeft.

Het is daarom belangrijk dat de behandelde zone in het centrale hoornvlies de maximale pupilgrootte ‘bedekt’ of zelfs wat groter is. Lasers hadden in de begindagen beperkte behandelingsdiameters, aanvankelijk slechts vier millimeter, en vandaar het grote aantal patiënten dat halo’s opmerkte. Moderne ‘flying-spot’ lasers kunnen bijna het gehele hoornvlies behandelen. En de totale behandelingsdiameter van acht of negen millimeter, aanzienlijk groter dan de gemiddelde pupilgrootte, zijn tegenwoordig (gelukkig) routine.

Bovendien zorgen zeer geavanceerde volgsystemen er nu voor dat de cirkelvormige (of elliptische) behandelzones nauwkeurig gecentreerd zijn over de pupil, omdat slecht gecentreerde behandelingszones ook lastige optische aberraties kunnen veroorzaken. Met huidige lasers zijn deze halo’s en andere aberraties vrijwel geëlimineerd. Beter nog, de moderne behandelingen kunnen zelfs vele jaren na een eerdere ooglaserbehandeling veilig worden toegepast. Bij Clinic Select hebben we de nieuwste lasers en diagnostische systemen en onze oogartsen zijn vaak in staat om halo’s en schitteringen ontstaan als gevolg van ooglaserbehandelingen met vroegere systemen te verbeteren of volledig te elimineren.

Dr. Robert Braakman

Robert Braakman is een van de meest ervaren en gerenommeerde oogartsen van Nederland. Hij werkt samen met een team van andere oogartsen en verpleegkundigen om uw behandeling in goede banen te leiden.

Sharing is caring
De nadelen van het dragen van contactlenzen
7 oktober 2019

De nadelen van het dragen van contactlenzen

Laten we eerlijk zijn. De belangrijkste reden waarom mensen contactlenzen dragen, is omdat zij zich daar beter bij voelen. Maar heb je je ooit al echt verdiept in de mogelijkheid van een ooglaserbehandeling?
read more
Waarom het belangrijk is oogdruppels correct te gebruiken
11 september 2019

Waarom het belangrijk is oogdruppels correct te gebruiken

Oogdruppels zijn echte medicijnen, net als tabletten en injecties. Dit betekent dat ze met dezelfde zorg moeten worden gebruikt als andere, meer bekende medicijnen.
read more
Back To Top