Maak een afspraak

Wilt u weten of u uw ogen kunt laten laseren? Wij geven u graag een indicatie tijdens een gratis vooronderzoek. Vul onderstaand formulier in en wij nemen snel contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

skip to Main Content

Op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 19.00 uur.

Schitteringen en halo’s na een ooglaser behandeling

Halo’s en verblinding na ooglaseren zijn bijna verleden tijd. Leer hoe ze worden veroorzaakt en lees meer over de symptomen en risicofactoren. Ook kunt in deze blog lezen over hoe nieuwe technologie de behandelingen heeft verbetert.
Halo’s en verblinding kunnen voorkomen wanneer een focuspunt van licht zoals een autokoplamp of een standby-lampje van een video of tv in een donkere kamer, een gloed of strepen van licht om zich heen hebben. Begrippen als “waas” of “verstrooiing” van licht kunnen ook worden gebruikt om deze visuele effecten te beschrijven. Veel patiënten die in de begintijden van ooglaseren een behandeling ondergingen, ervaarden die schittering als erg lastig en vervelend.

In gepubliceerde onderzoeken uit de vroege jaren 1990 meldde ongeveer 85% van de patiënten die PRK ondergingen (foto-refractieve keratectomie – de voorloper van LASIK en LASEK of TransPRK) deze effecten en besloot 15% daarom niet beide ogen tegelijkertijd te behandelen. (In vroege onderzoeksstudies was er vaak een significant interval tussen het behandelen van de twee ogen.) Deze optische effecten – of aberraties – behoren nu bijna tot het verleden met de moderne ooglasertechnieken.

Verblinding, halo’s, verstrooiing en waas na ooglaseren hebben twee hoofdoorzaken: de ene meestal tijdelijk en de andere mogelijk langduriger.

Onmiddellijk na ooglaseren moet het hoornvlies (het gebogen venster aan de voorkant van het oog waarop een contactlens past) genezen. Terwijl het dit doet, is het enigszins gezwollen en verstrooit het licht, wat vooral merkbaar is met licht in een donkere omgeving. Het effect is alsof je door een beslagen raam of een stuk gaas kijkt. Dit is van korte duur en neemt binnen enkele dagen of weken af ​​naarmate de zwelling in het hoornvlies afneemt.

De tweede oorzaak van deze symptomen of afwijkingen, vooral halo’s, is te wijten aan het feit dat de vorm van het hoornvlies wordt gewijzigd door de laserbehandeling. Dit is natuurlijk hoe ooglaseren in de eerste plaats werkt – door de kromming van het hoornvlies te veranderen op een nauwkeurige, computergestuurde manier om de focus van het licht op het netvlies aan de achterkant van het oog te veranderen. Bijvoorbeeld, bij bijziende patiënten wordt het centrale hoornvlies in wezen opnieuw geprofileerd door de laser om zijn kromming te verminderen of af te vlakken.

Hoe groter de afwijking, hoe groter de verandering in de kromming van het hoornvlies en hoe groter de kans op geïnduceerde afwijkingen. Twee zeer belangrijke factoren spelen een rol bij het genereren van halo’s en andere afwijkingen – de exacte afwijking en de grootte van de pupil. Een patiënt met kleine pupillen is zich misschien helemaal niet bewust van halo’s omdat het licht van bijvoorbeeld een autokoplamp “minder verstrooid” wordt of nauwkeuriger door het gebied van de kleine pupil wordt gefocust, terwijl een patiënt met grote pupillen er mogelijk juist heel veel last van heeft.

Het is daarom belangrijk dat de behandelde zone in het centrale hoornvlies de maximale pupilgrootte ‘bedekt’ of zelfs wat groter is. Lasers hadden in de begindagen beperkte behandelingsdiameters, aanvankelijk slechts vier millimeter, en vandaar het grote aantal patiënten dat halo’s opmerkte. Moderne ‘flying-spot’ lasers kunnen bijna het gehele hoornvlies behandelen. En de totale behandelingsdiameter van acht of negen millimeter, aanzienlijk groter dan de gemiddelde pupilgrootte, zijn tegenwoordig (gelukkig) routine.

Bovendien zorgen zeer geavanceerde volgsystemen er nu voor dat de cirkelvormige (of elliptische) behandelzones nauwkeurig gecentreerd zijn over de pupil, omdat slecht gecentreerde behandelingszones ook lastige optische aberraties kunnen veroorzaken. Met huidige lasers zijn deze halo’s en andere aberraties vrijwel geëlimineerd. Beter nog, de moderne behandelingen kunnen zelfs vele jaren na een eerdere ooglaserbehandeling veilig worden toegepast. Bij Clinic Select hebben we de nieuwste lasers en diagnostische systemen en onze oogartsen zijn vaak in staat om halo’s en schitteringen ontstaan als gevolg van ooglaserbehandelingen met vroegere systemen te verbeteren of volledig te elimineren.

Dr. Robert Braakman

Robert Braakman is een van de meest ervaren en gerenommeerde oogartsen van Nederland. Hij werkt samen met een team van andere oogartsen en verpleegkundigen om uw behandeling in goede banen te leiden.

Sharing is caring
Doet Een Ooglaserbehandeling Pijn?
Doet een ooglaserbehandeling pijn?
20 november 2018

Doet een ooglaserbehandeling pijn?

Al worden ooglaserbehandelingen al meer dan 20 jaar probleemloos uitgevoerd, toch zijn er veel mensen…

Lees meer
Bestaat er een leeftijdsgrens voor ooglaseren?
28 januari 2019

Bestaat er een leeftijdsgrens voor ooglaseren?

Is er een leeftijdlimiet is voor ooglaseren - hoe jong is te jong voor behandeling en hoe oud is te oud?
Lees meer
Back To Top