skip to Main Content

Waarom het belangrijk is oogdruppels correct te gebruiken

Oogdruppels zijn echte medicijnen, net als tabletten en injecties. Dit betekent dat ze met dezelfde zorg moeten worden gebruikt als andere, meer bekende medicijnen. Ontbrekende doses, stopzetting van de behandeling of het niet gebruiken van oogdruppels zoals voorgeschreven kan uw gezichtsvermogen in gevaar brengen.
Oogdruppels worden gebruikt bij de behandeling van veel oogaandoeningen, waaronder glaucoom of verhoogde oogdruk, conjunctivitis, oogontsteking en droge ogen. Maar oogartsen schrijven ze ook voor na een laser behandeling, om infecties te voorkomen of ontstekingen te verminderen.

Ongeacht waarom u oogdruppels voorgeschreven heeft gekregen, moet u ze altijd precies gebruiken zoals uw oogarts u dat heeft voorgeschreven. En hoewel oogdruppels het vaakst worden voorgeschreven, geldt hetzelfde natuurlijk ook voor ooggels en oogzalven.

Door behandeling te combineren met andere reguliere taken (bijv. tandenpoetsen) of een alarm in te stellen op uw telefoon, is het makkelijk te onthouden wanneer u moet druppelen.

Als u het moeilijk vindt om uw oogdruppels te gebruiken zoals voorgeschreven, lees dan vooral verder. Mogelijk kan dit informatieblad over oogdruppels u helpen. U kunt ook mijn tips volgen om het grootste voordeel te halen uit oogdruppels en bijwerkingen te minimaliseren.

Top 6 tips bij gebruik van oogdruppels:

  1. Controleer altijd het etiket
   Het is verbazingwekkend hoeveel mensen per ongeluk iets anders dan oogdruppels in hun ogen stoppen. Blijkbaar komt het vaker voor dan je zou denken dat flesjes met oogdruppels worden vermengd met oordruppels of zelfs kleine flesjes lijm. De resulterende schade kan behoorlijk ernstig zijn,  blootstelling resulteert namelijk in een chemische brandwond aan het oog.
  2. Breng nooit oogdruppels aan terwijl u contactlenzen draagt
   Het lijkt misschien logisch, maar veel mensen denken er niet aan hun contactlenzen te verwijderen voordat ze hun oogdruppels aanbrengen. Contactlenzen kunnen de verdeling van de druppels verstoren, waardoor hun effectiviteit wordt verminderd. Wacht na het aanbrengen van de druppels ook minimaal 20 minuten voordat u uw contactlenzen opnieuw plaatst, anders kunnen resten van de oogdruppels aan de lens blijven kleven.
  3. Breng één druppel per keer aan en wacht een paar minuten voordat u de volgende druppel aanbrengt
   Het snel achter elkaar aanbrengen van druppels zal medicatie verspillen omdat de eerste druppel uit het oog wordt geduwd zonder de kans te hebben gehad om te werken. Het oog kan slechts op elk moment minder dan een halve druppel vasthouden, en de rest loopt over op de gebieden rond het oog.Als op het etiket staat dat twee druppels moeten worden aangebracht, breng dan niet beide druppels tegelijk aan. Breng een druppel aan, wacht minimaal 2 minuten en breng dan de volgende druppel aan.
  4. Knip niet krachtig met uw oog na het aanbrengen van de oogdruppel
   U moet uw oog voorzichtig sluiten of normaal knipperen, anders duwt u de druppel uit uw oog.
  5. Probeer de druppel in uw oog te houden om bijwerkingen te minimaliseren
   Oefen druk uit op de onderste traanbuisjes (naast de neusbrug) om de hoeveelheid oogdruppel die de bloedbaan binnenkomt te verminderen – dit minimaliseert de kans op eventuele bijwerkingen van de oogdruppel die de rest van het lichaam aantasten. Zorg er ook voor dat u overtollig vloeistof wegveegt met een tissue om mogelijke irritatie van de omliggende huid te verminderen.
  6. Laat de punt van de fles met oogdruppels uw oog niet raken
   Als dit gebeurt, verhoogt dit het risico op een ooginfectie omdat bacteriën van het oog de oogdruppeloplossing kunnen besmetten.

Als je problemen hebt om de druppels in te druppelen, vraag dan om een ​​familielid of vriend om hulp.

Oog yoga oefeningen die uw visie op een natuurlijke manier versterken
24 augustus 2020

Oog yoga oefeningen die uw visie op een natuurlijke manier versterken

Weet u dat de gemiddelde persoon 8,5 uur of meer voor het computerscherm doorbrengt? Dit geeft aan hoeveel druk we op onze ogen uitoefenen, en dat kan onze visie beïnvloeden. Het is vanwege de te lange tijd op het scherm dat we vaak oogproblemen krijgen, zoals tranende ogen, jeukende ogen of wazig of wazig zien.
Lees meer
Back To Top