skip to Main Content

Is iedereen geschikt voor ooglaseren?

Tegenwoordig worden lasers veel gebruikt door oogartsen bij chirurgische ingrepen. De term ‘ooglaseren’ wordt gebruikt om procedures te beschrijven zoals LASEK, Trans PRK en Intralase die worden uitgevoerd om bijziendheid, verziendheid en een cilinderafwijking te corrigeren. Hoewel veel mensen geschikt zijn voor ooglaseren, zijn er mensen voor wie een ooglaserbehandeling niet mogelijk is.

Geschiktheid voor oogcorrectie

Als iemand gedurende 12 maanden een stabiele afwijking heeft gehad, een anders gezond oog heeft en over een goede algemene gezondheid beschikt, is het zeer waarschijnlijk dat hij geschikt is voor ooglaseren. De meeste mensen zijn geschikt voor Intralase (Femtosecond). Als een persoon echter ongewoon dunne of onregelmatige hoornvliezen heeft, zal de oogarts Lasek of Trans PRK aanbevelen.

(Mogelijk) ongeschikt voor een ooglaserbehandeling

De volgende mensen komen mogelijk niet in aanmerking voor ooglaseren:

  • Mensen boven de 40 jaar. Bijna verlies van gezichtsvermogen – presbyopie genoemd – is een natuurlijk onderdeel van het ouder worden. Hierdoor wordt het voor een persoon steeds moeilijker om close-up items, zoals menu’s of een mobiele telefoon, te lezen. Hun opties: anders dan het gebruik van een leesbril, mensen die last hebben van presbyopie kunnen geschikt zijn voor lensvervanging of lensimplantaten. Lees meer over de leeftijdsgrens bij ooglaseren.
  • Mensen met extreem hoge refractie afwijkingen. Als een patiënt een bovengemiddeld niveau van bijziendheid of verziendheid heeft, wordt Trans PRK en Lasek mogelijk niet aanbevolen. Een bovengemiddeld niveau van bijziendheid ligt bijvoorbeeld tussen -8 en -20 dioptrieën. Hun opties: als ooglaseren niet geschikt is, kan een persoon met een hoge brekingsfout een implanteerbare (contact)lens laten plaatsen vóór de natuurlijke lens van het oog.
  • Mensen met een oogaandoening, een ziekte of een auto-immuunziekte. Mensen met ongecontroleerde auto-immuunziekten zoals Lupus of een familiegeschiedenis van keratoconus kunnen meer vatbaar zijn voor complicaties met ooglaseren. Mensen met diabetes of andere gezondheidsproblemen kunnen geschikt zijn, afhankelijk van hun specifieke situatie. Alleen een consult bij een oogarts zal bevestigen of ze in aanmerking komen voor een correctieprocedure voor een ooglaserbehandeling.
  • Mensen jonger dan 20 jaar. Als u jonger bent dan 20 jaar, is uw oogafwijking waarschijnlijk nog aan het veranderen – dit is normaal. De meeste oogartsen zullen er zeker van willen zijn dat uw afwijking niet is veranderd gedurende ten minste 12 maanden voorafgaand aan de behandeling (dit kan soms voorkomen bij mensen onder de 20 jaar). Hun opties: de meeste zullen gewoon ‘geduldig’ moeten zijn. Het is het beste om te wachten tot een stabiele afwijking is bereikt.

Conclusie

Een visiecorrectie-oplossing is beschikbaar voor 99% van de mensen met verder gezonde ogen. Het is misschien niet altijd ooglaseren, maar als u geïnteresseerd bent in correctie van uw gezichtsvermogen, boek dan een afspraak met onze oogarts om te achterhalen wat uw mogelijkheden zijn.

Meer informatie over ooglaseren en de kosten van ooglaseren.

Test zelf of u geschikt bent voor een ooglaserbehandeling

Oog yoga oefeningen die uw visie op een natuurlijke manier versterken
24 augustus 2020

Oog yoga oefeningen die uw visie op een natuurlijke manier versterken

Weet u dat de gemiddelde persoon 8,5 uur of meer voor het computerscherm doorbrengt? Dit geeft aan hoeveel druk we op onze ogen uitoefenen, en dat kan onze visie beïnvloeden. Het is vanwege de te lange tijd op het scherm dat we vaak oogproblemen krijgen, zoals tranende ogen, jeukende ogen of wazig of wazig zien.
Lees meer
4 Redenen waarom jouw zomer beter is na ooglaseren
17 juli 2019

4 Redenen waarom jouw zomer beter is na ooglaseren

Ben je er ook zo klaar met die eeuwige bril of contactlenzen? Heb je last van droge ogen door het continue dragen van je lenzen? Heb je je ooit afgevraagd hoe het leven zou zijn zonder een bril of contactlenzen?
Lees meer
Back To Top