Download de complete ooglaser informatie gids

Leesbril en staar

Staar is een vertroebeling van de ooglens, die met name optreedt bij mensen ouder dan 55. Ouderdom is dan ook de voornaamste oorzaak van staar. Mensen met staar gaan geleidelijk minder goed zien. Zowel de scherpte van hun zicht als het vermogen om kleuren te zien, gaan geleidelijk achteruit. Omdat de achteruitgang geleidelijk is, merken veel mensen hun klachten niet direct op.

Heb ik staar?

Staarklachten treden vrijwel altijd geleidelijk op. Symptomen die bij staar passen zijn sterk wisselende bril- of lenssterktes, verstrooiing van licht (halo’s) en last van dubbel zien. Heeft u last van een of meerdere van deze klachten? Uw huisarts kan u doorverwijzen voor een staaronderzoek.

Wat kunnen we doen tegen staar?

Heeft uw huisarts of medisch specialist hinderlijke staar vastgesteld? Dan kunt u kiezen voor een staaroperatie. Tijdens zo’n operatie verwijderen we de troebele lens en vervangen deze door een kunstlens.

Leesbril

Bij oudere mensen die een leesbril nodig hebben spreken we van presbyopie, wat ouderdomsverziendheid inhoudt. Dit houdt in dat er – net als bij gewone verziendheid – sprake is van slecht zicht op korte afstanden. We spreken dan ook wel van plussterkte; een positieve refractie afwijking. Vaak wordt voor een leesbril of multifocale bril gekozen als directe oplossing voor ouderdomsverziendheid. Het nadeel hiervan is dat u van een dergelijk hulpmiddel afhankelijk wordt.

Presbyopie door afnemend accommodatievermogen

Een veelvoorkomende oorzaak van presbyopie is afnemend accommodatievermogen van het oog. De spier die de omvang van uw pupil bepaalt, wordt slapper. Hierdoor kunt u minder goed focussen op dat wat dichtbij is. Afnemend accommodatievermogen is een natuurlijk gevolg van ouderdom.

Presbyopie door staar (cataract)

Minder vaak wordt presbyopie veroorzaakt door staar in het oog. Staar is een samenklontering van eiwitten op de lens. In ernstige vorm kan dit uw zicht troebel maken. In minder ernstige vorm wordt de lens erdoor afgeplat, wat tot een plussterkte en dus verziendheid kan leiden.

Behandelingen tegen ouderdomsverziendheid

Voor ouderdomsverziendheid zijn er behandelopties. Bijvoorbeeld door een kunstlens te implanteren. U kunt zich aanmelden voor een vrijblijvend consult. Wij kunnen u dan een eerste indicatie geven voor welke behandelopties tegen presbyopie u eventueel in aanmerking komt.

Gerelateerde artikelen

Zijn mijn ogen geschikt voor ooglaseren? Doe de geschiktheidstest.

Zijn mijn ogen geschikt?

Om in aanmerking te komen voor refractiechirurgie gelden een aantal basisvoorwaarden.

Lees meer
In onze kliniek werken wij met de modernste ooglaser apparatuur voor uw ooglaserbehandeling.

Onze ooglaserapparatuur

Onze geavanceerde oogapparatuur is extreem nauwkeurig en wordt ingezet in ooglaserklinieken over de hele wereld.

Lees meer
Er zijn verschillende methoden voor ogen laseren. Zoals Intralase, Lasik en Trans PRK.

Welke methoden zijn er voor ooglaseren?

Bekijk alle informatie en prijzen van de beschikbare ooglaserbehandelingen.

Lees meer

Download de GRATIS Ooglaser informatiegids

Alle informatie over oog laseren, soorten behandelingen vergoedingen, etc.