Download de complete ooglaser informatie gids

Monovisie ooglaserbehandeling

De meeste mensen krijgen er mee te maken: ouderdomsverziendheid. Ook wel presbyopie genoemd. Bij deze kwaal ziet u dichtbij steeds slechter. Het meest merkbare gevolg daarvan is dat u moeite krijgt met lezen. Wordt u er wel eens op gewezen dat u boeken, de krant of iets anders steeds verder van uw hoofd houdt? Het is onhandig en ongemakkelijk, maar gelukkig ook op te lossen. Sommige mensen kiezen voor een leesbril. Er is echter nog een optie: een leesbrilcorrectie. Een manier van ogen laseren, die u zonder bril weer goed laat zien.

Bij een monovisie behandeling wordt één oog (indien nodig) behandeld voor veraf scherp zien en het andere oog voor dichtbij. Deze techniek wordt al langer toegepast bij lenzen en sinds enige tijd ook bij ooglaseren.

Moeite met lezen?

Vanaf ongeveer het 40e levensjaar krijgen mensen met presbyopie te maken. Etiketten, de krant, boeken, deze worden steeds moeilijker om te lezen. Kenmerkend is dat uw ogen niet meer scherp kunnen stellen. Dit betekent dat u, met grote moeite de letters nog wel kunt lezen, maar u daar snel hoofdpijn of concentratieklachten van ondervindt.

Ogen laseren bij presbyopie

Ouderdomsverziendheid kunnen wij goed behandelen. Na zogeheten leesbrilcorrectie of monovision behandeling heeft u geen leesbril of multifocale bril (meer) nodig. Net als elke andere vorm van ogen laseren, biedt deze behandeling een min of meer permanente oplossing voor uw zichtprobleem.

Afwegingen die u moet maken bij monovisie ooglaseren

Normaalgesproken is het doel van een laserbehandeling het behalen van 100% zicht. Bij een monovisie behandeling wordt ervoor gekozen om zowel dichtbij als veraf scherp te kunnen zien, maar dit gaat ten koste van de kwaliteit van uw uiteindelijke zicht. Doordat uw ene oog dichtbij scherp ziet en het andere veraf werken uw ogen niet meer samen om een beeld te vormen. (Uw hersenen kiezen voor het beeld uit het oog dat het meest geschikt is voor de afstand waarop u kijkt). U zult minder goed diepte waarnemen en het kan zijn dat u bij weinig licht of werk waarbij optimaal zicht vereist is alsnog een bril of lenzen zult moeten dragen waarbij beide ogen voor dichtbij of veraf worden scherpgesteld. Denk hierbij aan ’s nachts auto rijden of gedurende langere tijd ‘priegelwerk’ uitvoeren. Ook als u veel beeldscherm werk verricht kan een leesbril een betere oplossing zijn.

Uw hersenen moeten wennen aan het wisselen tussen uw ogen voor dichtbij of veraf, dit kan enige tijd duren en sommige mensen wennen hier nooit aan. Het is daarom verstandig om vooraf een tijdje monovisie lenzen uit te proberen om te zien of dit bevalt.

Verder is het van belang om te weten wat de te verwachten ontwikkeling van uw ouderdomsverziendheid is. Als uw oogarts vermoedt dat dit nog flink kan toenemen dan kan het zijn dat uw behandeling na enige tijd niet meer afdoende is en u alsnog een bril of lenzen zult moeten dragen.

Voordelen van monovisie ooglaseren

 • U kunt na een succesvolle monovisie behandeling zowel veraf als dichtbij zonder bril zien.

Nadelen van monovisie ooglaseren

 • Monovisie is een compromis: het resultaat is daardoor een zicht dat minder scherp is dan wanneer beide ogen alles scherp zien.
 • Het contrast van uw zicht wordt minder.
 • Er is een redelijke kans dat uw ogen nog verder achteruitgaan met de tijd, zodat een herhalingsbehandeling noodzakelijk is.

Voor wie is een monovisie behandeling geschikt?

 • Een kleinere afwijking (+1.25 tot +2.00 dpt) is beter te behandelen met een monovisie behandeling dan een hogere afwijking.
 • U heeft een tijdje monovisie contactlenzen gedragen en hier geen hinder van ondervonden.
 • U heeft een beroep waarbij u vaak wisselt tussen veraf en dichtbij kijken.
 • Uw ogen zijn stabiel, d.w.z. de verwachting is dat er geen grote veranderingen in de afwijking meer zullen ontstaan.

Voor wie is een monovisie behandeling niet geschikt?

 • U heeft een lui oog (amblyopie).
 • Uw werk of hobbies vereisen volledig scherp zicht (veraf of dichtbij).
 • U zit veel op de weg. 80% van de mensen met een monovisie behandeling meldt problemen met het zicht te hebben tijdens rijden in duisternis.
 • U bent piloot.
 • U kunt niet wennen aan het kijken met monovisie lenzen.

Leesbrilcorrectie voor u?

Bel ons, vul ons contactformulier in of boek direct een gratis consult in onze oogkliniek. Wij geven u dan snel meer inzicht in de mogelijkheden om uw ogen te laten laseren. Wilt u eerst meer informatie? Ook daar mag u ons altijd voor benaderen.

Gerelateerde artikelen

Hier vind u informatie over een ooglaserbehandeling bij staar of een leesbril correctie (monovisie).

Leesbril en staar

Staar is een vertroebeling van de ooglens, die met name optreedt bij mensen ouder dan 55. Ouderdom is ...

Lees meer
Bij Clinic Select krijgt u een gratis vooronderzoek voorafgaand uw ooglaserbehandeling.

Gratis vooronderzoek

Voordat we tot behandeling overgaan, controleren we uitgebreid de staat van uw ogen.

Lees meer
Lees hier de ervaringen van ooglaserbehandelingen van onze tevreden patiënten.

Tevreden patienten

Klanten van Clinic Select geven een gemiddeld cijfer van 9,1 voor onze ooglaserbehandelingen.

Lees meer

Download de GRATIS Ooglaser informatiegids

Alle informatie over oog laseren, soorten behandelingen vergoedingen, etc.