skip to Main Content
Claim je korting maak nu een afspraak!

Hoge zomerkorting tot wel €350,- op je behandeling in juni en juli

Oogaandoeningen

Vanzelfsprekend ben je aan jouw zicht gehecht. Goed kunnen zien is extreem waardevol. Toch is goed zicht voor veel mensen niet vanzelfsprekend. De oorzaak hiervan verschilt van een relatief onschuldige refractie afwijking, tot ernstige oogaandoeningen. Hier lees je meer over oogziekten en oogaandoeningen, de symptomen, behandelopties en meer.

Cataract/staar

Staar is een vertroebeling van de ooglens, die met name optreedt bij mensen ouder dan 55. Ouderdom is dan ook de voornaamste oorzaak van staar. Mensen met staar gaan geleidelijk minder goed zien. Zowel de scherpte van hun zicht als het vermogen om kleuren te zien, gaan geleidelijk achteruit. Omdat de achteruitgang geleidelijk is, merken veel mensen hun klachten niet direct op.

Heb ik staar?

Staarklachten treden vrijwel altijd geleidelijk op. Symptomen die bij staar passen zijn sterk wisselende bril- of lenssterktes, verstrooiing van licht (halo’s) en last van dubbel zien. Heb jij last van een of meerdere van deze klachten? Jouw huisarts kan je doorverwijzen voor een staaronderzoek.

Wat te doen tegen staar?

Heeft jouw huisarts of medisch specialist hinderlijke staar vastgesteld? Dan onderga je waarschijnlijk een staaroperatie. Tijdens zo’n operatie wordt de troebele lens verwijderd en vervangen door een kunstlens.

Refractie afwijking

De meest voorkomende oogaandoening is een refractie afwijking. Dit is de reden dat veel mensen een bril of lenzen dragen, of hun ogen laten laseren. De oorzaak van refractie afwijking is meestal de groei van het oog of het verslappen van de oogspieren. Refractie afwijkingen ontstaan dan ook vaak tijdens de adolescentie (16-20 jaar). Kenmerkend aan refractie afwijkingen is dat je ofwel veraf ofwel dichtbij niet scherp ziet.

Heb ik een refractie afwijking?

Ga jij steeds minder scherp zien en doet zich dat probleem vooral veraf of juist dichtbij voor? Dan is de kans groot dat je last hebt van een refractie afwijking. Daarbij geldt dat jongvolwassenen vaak eerder veraf slechter gaan zien, terwijl ouderen vaker dichtbij slecht zien.

Wat te doen tegen refractie afwijkingen?

Refractie afwijkingen zijn relatief onschuldig en zijn op vele manieren te verhelpen. Een bril of lenzen dragen is de meest bekende oplossing. Ook het laten plaatsen van een kunstlens of ooglaseren zijn bekende oplossingen. Overweeg jij je ogen te laten laseren? Hier lees je er meer over.

Glaucoom

Met de naam glaucoom wordt verwezen naar beschadiging van de oogzenuw. De meest voorkomende oorzaak daarvan is een te hoge druk van het vocht in het oog. Het kenmerkende symptoom van glaucoom is verlies van gezichtsvermogen aan de randen. Kokervisie in het kort. Hierdoor zie je minder goed aan de randen van jouw gezichtsveld. Een behandeling tegen glaucoom bestaat uit oogdruppels, een laserbehandeling of soms een operatie.

Uveïtis

De naam uveïtis is een verzamelterm voor allerlei vormen van inwendige oogontsteking. Inwendige oogontsteking doet zich meestal voor in het vaatvlies van het oog. Inwendige oogontstekingen zijn zeldzaam, maar ook complex. Vraag jij je af of je uveïtis hebt? Uveïtis is haast onmogelijk zelf te diagnosticeren. De klachten zijn daarvoor te algemeen en te uiteenlopend. De symptomen van uveïtis bestaan in ieder geval uit wazig of slechter zicht, meestal in maar één oog. Voor de behandeling van uveïtis worden corticosteroïden, oogdruppels ingezet. In het uiterste geval is een operatie noodzakelijk.

Tranende of rode ogen

Strikt genomen zijn tranende ogen en rode ogen twee verschillende problemen. Maar vaak hebben ze met elkaar te maken. Zo zijn rode ogen vaak een symptoom van traanproblemen. Traanproblemen ontstaan op hun beurt door:

  • Te hoge traanproductie;
  • Een niet goed werkende traanpomp;
  • Gebrek aan goede afvoer van tranen.

De symptomen van tranende of rode ogen spreken redelijk voor zich. De behandeling van tranende of rode ogen hangt af van de precieze oorzaak. Bij een te hoge traanproductie is de oorzaak – bijvoorbeeld droge ogen – vaak eenvoudig weg te nemen. Bij afvoerproblemen is een kleine ingreep vaak noodzakelijk. Wat voor ingreep hangt af van de plaats van verstopping.

Lui oog

Het luie oog, ook wel amblyopie genoemd, is een relatief onschuldige oogaandoening bij jonge kinderen. Om goed te kunnen zien is goede samenwerking tussen de ogen en hersenen noodzakelijk. Deze samenwerking leren kinderen geleidelijk voor hun tiende levensjaar. Het luie oog blijft achter in deze ontwikkeling en lift als het ware mee op het goede oog. Op wat voor manier het oog precies achterblijft, verschilt per geval. De symptomen van een lui oog kunnen dan ook heel verschillend zijn. Omdat het zich voordoet bij jonge kinderen is het ontdekken van het luie oog niet eenvoudig. Toch is behandeling op jonge leeftijd noodzakelijk. In veel gevallen bestaat de behandeling van een lui oog uit het afplakken van het goede oog (occlusie) om zo het luie oog aan het werk te zetten. In sommige gevallen wordt ook een bril of oogdruppels voorgeschreven.

Ontstoken ogen

Een reguliere oogontsteking doet zich voor aan de buitenkant van het oog, in tegenstelling tot uveïtis, wanneer de binnenkant van het oog ontstoken is. Een oogontsteking is relatief veelvoorkomend en gaat meestal vanzelf weer over. De symptomen van oogontsteking zijn rode, geïrriteerde ogen en soms lichte zwelling. Omdat ontstoken ogen in principe vanzelf weer over gaan, is een behandeling meestal niet nodig. Houdt de ontsteking toch aan? Dan bieden oogdruppels meestal uitkomst.

Nachtblindheid

Mensen met nachtblindheid zien slecht bij weinig licht. Dit is een gevolg van verminderd accommodatievermogen van de ogen, of een verminderde gevoeligheid voor licht. Mensen die nachtblind zijn als gevolg van minder accommodatievermogen, hebben vaak ook meer last van plotseling fel licht. Zowel het accommodatievermogen als lichtgevoeligheid zijn in zekere mate erfelijk. Hoewel de oorzaken van nachtblindheid divers zijn, is er meestal niets aan te doen. Een behandeling tegen nachtblindheid bestaat vooralsnog niet.

Patiëntwaarderingen
Nationaal Oogcentrum BV, LaatJeOgenLaseren.nl - Ooglaseren regio Amsterdam
Nationaal Oogcentrum BV, LaatJeOgenLaseren.nl - Ooglaseren regio Amsterdam
16 Google recensies
Mark de Laan
Mark de Laan
15 April 2024
Mooie, vernieuwde, kliniek in Naarden, waar ik ben geweest om van mijn (harde) multifocale contactlenzen af te komen. Gelukkig waren mijn ogen geschikt voor de Intralasik behandeling, met monovisie om de leesbril ook kwijt te raken. Na 2 weken kon ik al geholpen worden en het viel me super mee. De begeleiding was fijn en duidelijk, de artsen zeer kundig en geduldig, de behandeling zelf ging super snel en eigenlijk pijnvrij. Ik voelde eigenlijk niets prikken ofzo. En 's avonds kon ik zelf weer dingen scherp zien (85%). De volgende dag kon ik ook weer lezen en dus werken achter mijn PC. Aan het eind van dag 2 zag ik 90% denk ik en ging het lezen perfect. Nu een week later is de normale zicht 98% en het lezen ook al 90%. Het wordt met de dag beter en ik heb sinds de behandeling eigenlijk niets gevoeld. Ook niet net na de behandeling toen de verdoving was uitgewerkt (maar dat wisselt per persoon). Al met al ben ik dus mega blij dat ik het heb gedaan. Ook omdat ze ook speciale openingstarieven hadden, waardoor het nog extra scheelde.
Michel Duarte
Michel Duarte
2 April 2024
Vorig week mijn ogen laten laseren. De eerste uren na het laseren last van felle (zon)licht. Voor de rest geen ongemakkelijkheden. Uiterst tevreden over de service!
Mariska Weel
Mariska Weel
28 Maart 2024
Ik (46) heb begin februari 2024 mijn ogen laten laseren bij deze kliniek in Naarden. Hoewel de kliniek nieuw is (pas sinds december 2023 geopend) is de dienst doende oogchirurg iemand met erg veel ervaring op het gebied van ooglaseren. Het vooronderzoek wees uit dat mijn ogen niet geschikt bleken te zijn voor de CLEAR-behandeling (een soort SMILE+) of voor LASIK. Dit vanwege mijn hoornvlies dat te dun was. Daarnaast bleken vervangende lenzen ook (nog) geen optie. Het werd dus TransPRK. Een behandeling die sowieso al mijn voorkeur had omdat het ‘no-touch’ is: de behandeling wordt uitgevoerd met laser, zonder snijden. Dat idee stond me meer aan dan het snijden van een flap. Een week later kon ik al terecht voor de ingreep. Dat verliep vlekkeloos. De ingreep zelf duurde maar een paar minuten. Met een zonnebril op en een tas met oogdruppels kon ik naar huis. Ik heb nadien heel weinig ongemak gehad van het herstel. Ik kon me na twee dagen weer goed redden binnen en buitenshuis. Het duurde wel een week ongeveer voordat ik weer kon werken. Ik heb een bureaubaan waarbij ik de hele dag achter een computerbeeldscherm zit. Inmiddels zie ik superscherp veraf en dichtbij. Ik ben heel tevreden over deze kliniek (ook wat betreft nazorg en vriendelijkheid van de medewerkers) en kan deze iedereen aanraden.
elek4 you
elek4 you
22 Maart 2024
Heel vriendelijk ontvangen. Oogspecialisten zijn vriendelijk en duidelijk over behandeling, ook als blijkt dat laseren geen mogelijkheid is. Eerlijke behandeling.
Vin
Vin
9 Maart 2024
Het is voor mij een (inmiddels) kleine twee weken geleden dat ik een TransPRK ingreep bij Nationaal Oogcentrum heb laten doen. Ik kan ik allen maar zeggen dat deze kliniek wel echt super is! Ik ben ontzettend blij dat ik het hier heb laten doen. Iedereen is betrokken en uiterst behulpzaam. De oogarts is erg ervaren en neemt goed de tijd om adviezen te geven, vragen te beantwoorden en je helemaal mee te nemen in het proces van A-Z (en daarna). Ze zijn hier eerlijk en laten ook gerust weten dat er risicos gelden/behandelingen niet uitgevoerd kunnen worden door een te hoog risico. Ik ben in iedergeval zeer tevreden over het resultaat! Tot nog toe weinig bijwerkingen (lichte vorm van glare/halo en klein beetje last van droge ogen), maar dit wordt als het goed is gedurende tijd ook nog minder, of verdwijnt. Mijn advies, als je het overweegt om het te doen vraag dan hier een vrijblijvend oogonderzoek aan en laat je goed informeren! Het zijn tenslotte je ogen en daarvoor wil je zeker weten dat een kliniek eerlijk, betrouwbaar en veilig/hygiënisch is. Alles heb ik wel ervaren bij Nationaal Oogcentrum!
Rob
Rob
26 Februari 2024
Vakkundig team en goede voor en nazorg gehad. In het begin wat administratieve issues vanwege het nieuwe systeem. Maar dat is allemaal opgelost nu.
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top