skip to Main Content

Hoe je ogen veranderen naarmate je ouder wordt

Naarmate we ouder worden veranderen onze ogen. We gaan minder scherp zien en kunnen vatbaarder worden voor oogaandoeningen die het zicht aantasten.

Moeite met lezen

Op de leeftijd van 40 jaar of ouder beginnen de meeste mensen presbyopie te ervaren, oftwel, tijd voor een leesbril. Uit onderzoek blijkt dat daar vaak veel te lang mee gewacht wordt, en brengen we jaren door met boeken op afstand te houden of op zoek te gaan naar versies in grote letters. Naast een leesbril kan presbyopie ook worden verholpen met bifocale lenzen of een monovisie behandeling waarbij een lensrecept één oog corrigeert voor afstand en het andere oog voor dichtbij.

Niet langer scherp kunnen zien

Zo’n 20 jaar later kunnen uw ogen een nieuwe uitdaging vormen: cataract. Hoewel presbyopie wordt veroorzaakt door een progressief verlies van lensflexibiliteit, treedt staar (cataract) op wanneer de lens troebel wordt, waardoor het beeld dat het op het netvlies wordt geprojecteerd, verduisterd.

Dit kan voorkomen bij mensen vanaf 60 jaar en ouder. Het vertroebelingseffect vordert uitermate langzaam, en het enige herkenbare symptoom is de geleidelijke vervaging van het zicht. Cataract komt vaak voor en de oplossing is dan ook routinematig: elk jaar worden miljoenen staaroperaties uitgevoerd. Bij deze handige procedure wordt de troebele lens verwijderd en vervangen door een lensimplantaat dat levenslang helder blijft.

Als u meer wilt weten over manieren om een ​​helder zicht een leven lang te behouden, nodigen we u uit om een ​​persoonlijk consult in te plannen met een van onze oogartsen.

Voorbereiden Op Ooglaseren
Hoe bereid je je voor op een ooglaserbehandeling?
27 oktober 2018

Hoe bereid je je voor op een ooglaserbehandeling?

Elke vorm van chirurgie kan zenuwslopend zijn ongeacht hoe klein of groot deze is, maar…

Lees meer
Oog yoga oefeningen die uw visie op een natuurlijke manier versterken
24 augustus 2020

Oog yoga oefeningen die uw visie op een natuurlijke manier versterken

Weet u dat de gemiddelde persoon 8,5 uur of meer voor het computerscherm doorbrengt? Dit geeft aan hoeveel druk we op onze ogen uitoefenen, en dat kan onze visie beïnvloeden. Het is vanwege de te lange tijd op het scherm dat we vaak oogproblemen krijgen, zoals tranende ogen, jeukende ogen of wazig of wazig zien.
Lees meer
Back To Top