skip to Main Content

Hoe je ogen veranderen naarmate je ouder wordt

Naarmate we ouder worden veranderen onze ogen. We gaan minder scherp zien en kunnen vatbaarder worden voor oogaandoeningen die het zicht aantasten.

Moeite met lezen

Op de leeftijd van 40 jaar of ouder beginnen de meeste mensen presbyopie te ervaren, oftwel, tijd voor een leesbril. Uit onderzoek blijkt dat daar vaak veel te lang mee gewacht wordt, en brengen we jaren door met boeken op afstand te houden of op zoek te gaan naar versies in grote letters. Naast een leesbril kan presbyopie ook worden verholpen met bifocale lenzen of een monovisie behandeling waarbij een lensrecept één oog corrigeert voor afstand en het andere oog voor dichtbij.

Niet langer scherp kunnen zien

Zo’n 20 jaar later kunnen uw ogen een nieuwe uitdaging vormen: cataract. Hoewel presbyopie wordt veroorzaakt door een progressief verlies van lensflexibiliteit, treedt staar (cataract) op wanneer de lens troebel wordt, waardoor het beeld dat het op het netvlies wordt geprojecteerd, verduisterd.

Dit kan voorkomen bij mensen vanaf 60 jaar en ouder. Het vertroebelingseffect vordert uitermate langzaam, en het enige herkenbare symptoom is de geleidelijke vervaging van het zicht. Cataract komt vaak voor en de oplossing is dan ook routinematig: elk jaar worden miljoenen staaroperaties uitgevoerd. Bij deze handige procedure wordt de troebele lens verwijderd en vervangen door een lensimplantaat dat levenslang helder blijft.

Als u meer wilt weten over manieren om een ​​helder zicht een leven lang te behouden, nodigen we u uit om een ​​persoonlijk consult in te plannen met een van onze oogartsen.

Oogmedicijnen en oogdruppels
14 oktober 2018

Oogmedicijnen en oogdruppels

Er zijn talloze oogaandoeningen en al evenzoveel behandelingen en medicijnen. Medicijnen voor de ogen laten zich dus niet simpel in één overzicht benoemen. Oogdruppels zijn een cruciale toedieningsmethode bij de behandeling en preventie van diverse oogziekten. Daarom leest u hier meer over oogdruppels en het gebruik van oogdruppels.
Lees meer
10 Dingen Die U Niet Wist Over Ooglaseren
10 dingen die u niet wist over ooglaserbehandelingen
15 september 2018

10 dingen die u niet wist over ooglaserbehandelingen

Laser oogchirurgie bestaat al meer dan twee decennia - u kent waarschijnlijk iemand die een…

Lees meer
Back To Top