skip to Main Content

Wat is monovisie?

Vrouw Met Monovisie Die Probeert Tekst Te Lezen Op Blikken

Monovisie wordt gedefinieerd als een corrigerende maatregel voor het omgaan met presbyopie of het “ouder wordend oog” – het normale oogverouderingsproces dat het moeilijk maakt om scherp te focussen op dichtbij gelegen voorwerpen.

Naarmate je ouder wordt, zul je het waarschijnlijk moeilijker vinden om een krant, menu of je telefoonscherm te lezen. Hoewel het mogelijk is om dit op te lossen met behulp van een leesbril of een vergrootglas, kan het vervelend zijn om elke keer dat je wilt lezen een leesbril te gebruiken. Monovision is een haalbare optie voor personen die de afhankelijkheid van een leesbril willen verminderen naarmate ze ouder worden.

Hoe werkt monivisie?

Monovisie kan worden bereikt met behulp van contactlenzen, kunstmatige lensimplantaten (intraoculaire lenzen) of door middel van een laserbehandeling.

Veel mensen hebben een “dominant” oog – een die beter ziet wanneer je één oog sluit. Het vaststellen van zo’n overheersing is gemakkelijk. Studies hebben een verband gevonden tussen oogdominantie en de voorkeurshand. Mensen die rechts zijn hebben een dominant rechteroog en mensen die links zijn een dominant linkeroog, hoewel er uitzonderingen op deze regel kunnen zijn.

Monovision corrigeert het gezichtsvermogen in het dominante oog voor afstandszicht, terwijl het andere oog bijziend blijft, zodat een persoon dichtbij objecten kan zien. De ogen werken nog steeds samen, waardoor op elke afstand een duidelijker zicht mogelijk is. Monovision werkt omdat het brein meer gericht is op visuele informatie van het dominante oog. Afstandszicht wordt niet significant verstoord wanneer een lens op het niet-dominante oog wordt aangebracht om het zicht nabij te verbeteren.

Hoewel monovisie ingewikkeld lijkt, passen de meeste mensen zich snel aan. In de meeste gevallen is het onmogelijk om het oog dat is ingesteld op nabij of op afstand te onderscheiden van elkaar wanneer beide ogen geopend zijn.

Wat zijn de nadelen van monovisie?

In de meeste gevallen duurt het een week of twee voordat het brein zich heeft aangepast aan monovision. Toch zijn er gevallen bekend van mensen die er helemaal niet aan kunnen wennen; hun hersenen pasen zich niet volledig aan. Daarom is monovisie geen universele oplossing voor presbyopie. Dit is precies waarom wij aanraden monovisie contactlenzen uit te proberen voordat er wordt gekozen voor een permanente oplossing zoals monovisie.

Wanneer een patiënt die een monovisie laserbehandeling ondergaat het moeilijk vindt om zich aan te passen, kan de operatie worden omgekeerd door middel van een verbeteringsprocedure op het oog dat bijziend is.

Naast aanpassingsproblemen kan monovisie ook iemands diepteperceptie doen verliezen (visuele 3D-waarneming en afstand van objecten). In sommige gevallen hebt u mogelijk nog steeds een leesbril nodig als u kleine letters of ’s nachts wilt lezen.

Monovisie kan het ook moeilijk maken om deel te nemen aan sport, nachtelijk rijden of andere activiteiten waarvoor een nauwgezette visie van dichtbij vereist is.

Voorkeuren voor de procedure kunnen variëren op basis van vele factoren, waaronder bv de loopbaan. Monovisie kan bijvoorbeeld ideaal zijn voor een 50-jarige gepensioneerde, maar minder geschikt voor een rij-instructeur van dezelfde leeftijd.

 

Dit artikel is geen vervanging voor een consult bij uw oogarts. Voordat u besluit tot een laserbehandeling zal uw oogarts een gedetailleerd gesprek  met u hebben over de -voor u – geschikte behandeling en over de mogelijke complicaties.

Waarom het belangrijk is oogdruppels correct te gebruiken
11 september 2019

Waarom het belangrijk is oogdruppels correct te gebruiken

Oogdruppels zijn echte medicijnen, net als tabletten en injecties. Dit betekent dat ze met dezelfde zorg moeten worden gebruikt als andere, meer bekende medicijnen.
Lees meer
Back To Top